'Očekujemo 40% žena na narednim izbornim listama'

Radiosarajevo.ba
'Očekujemo 40% žena na narednim izbornim listama'


Klub parlamentarki u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH organizirao je danas u Sarajevu okrugli sto radi uspostave saradnje između članica Parlamenta Federacije BiH i civilnog društva da bi zajednički radili na unapređenju položaja žena u bh. društvu, piše Fena.

"Naš prvi zadatak je da najprije usaglasimo Izborni zakon sa Zakonom o ravnopravnosti spolova. Očekujemo da na narednim općim izborima na listama bude 40 posto žena", kazala je koordinatorica Kluba parlamentarki Hafeza Sabljaković. 

Nakon toga, dodala je, očekuju da osim zastupljenosti žena u zakonodavnim tijelima, taj broj bude i u izvršnim i svim drugim upravljačkim strukturama. 

"Vjerujem da će na taj način demokratija u punom smislu zakucati na vrata BiH i da ćemo onda svakako brže ići ka euroatlantskim integracijama", kazala je Sabljaković. 

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić je kazao da snažno podržava inicijativu i hrabrost parlamentarki da se organiziraju. 

"Mi ćemo na sljedećem zasjedanju Parlamenta to formalizirati jednim posebnim zaključkom. Postat će to oficijelno parlamentarno tijelo sa svim prinadležnostima i pravima, ali prvorazredno misleći da bude jedna otvorena kapija za brojne inicijative nevladinih organizacija putem kojih bi se, koristeći kapacitete kluba, mogle u parlamentarnu proceduru davati mnoge inicijative vezane za zakone", kazao je Škaljić, te poručio parlamentarkama da mogu računati na njegovu podršku. 

"Vi ste dokaz da političari mogu zajedno raditi na pitanjima od zajedničkog interesa kojima se prelaze stranačke linije. Znam da je za formiranje ovog kluba bila potrebna značajna posvećenost, vrijeme i da budem iskren, hrabrost",  kazao je ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon. 

Dodao je da mu je drago što je američka vlada, vrijedno radeći s Republikanskim institutom, pomogla ovu aktivnost. 

"Nastavit ćemo vas podržavati dok budete radili na tome da ovaj klub pretvorite u jak i respektabilan glas koji predstavlja interes žena u parlamentu i društvu u cjelini", kazao je ambasador Moon. 

Naveo je da žene poduzetnice imaju ključnu ulogu u ekonomiji, ali se suočavaju s jedinstvenom skupinom izazova. 

"Jačanjem uloge žene u privredi pomažete rast i razvoj privrede, a siguran sam da jačanjem uloge žene u privredi cijela Federacija BiH  ima koristi. Žene mogu biti lideri u promoviranju reformi potrebnih za stimuliranje ekonomskog razvoja i siguran sam da ćete se složiti da je to ono što Bosni i Hercegovini treba. Pred vama je puno posla, a mi ćemo biti uz vas da vas podržimo", kazao je ambasador Moon. 

Današnji okrugli sto prvi je u nizu tematskih diskusija koje će parlamentarke održavati s predstavinicama različitih profesija i sektora u BiH da bi svoj parlamentarni rad unaprijedile kvalitetnom i odgovarajućom informacijom. 

Novoosnovani Klub parlamentarki ovaj okrugli sto organizirao je u saradnji s američkom ambasadom i Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), a učesnici okruglog stola su članice Kluba zastupnica, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić, američki ambasador u BiH Patrick Moon te predstavnice civilnog društva, USAID-ovih projekata, kao i uspješne bh. poduzetnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije