Obraćanje Dodika u Sarajevu: Nije mi namjera da bilo kome ili čemu štetu činimo

N. Ka.
Obraćanje Dodika u Sarajevu: Nije mi namjera da bilo kome ili čemu štetu činimo
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik u Predsjedništvu BiH

Milorad Dodik od danas je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao član iz reda srpskog naroda.

Nakon što je preuzeo certifikat i položio zakletvu, prisutnima se obratio i govorom.

Džaferović: Učinimo da se svi građani BiH osjećaju ponosno!
Komšić u Predsjedništvu: Neka nam misija vodilja bude budućnost naše djece

"Posebna mi je čast da u društvu s mojim kolegama uzmem funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Dolazim kao predstavnik srpskog naroda, borit ću se da vratim Predsjedništvu i funkcijama dimenziju koju su imali. Nije mi namjera da bilo kome ili čemu štetu činimo. Davno smo se odmaknuli od vremena kada smo ratovali, moja politika će se zasnivati na poštivanju Ustava, onoga kako je napisano u Daytonu", rekao je Dodik.

"Mnogi ovdje znaju", nastavio je on, "da ja imam dosta primjedbi na rad visokog predstavnika i morat ćemo obaviti dosta novih razgovora. Zalagat ću se da se ukine visoki predstavnik i to što prije."

Dodao je i kako neće napustiti dobre odnose s Rusijom: "Naravno ja ne isključujem mogućnost da EU treba da bude cilj, zato ću sa svojim kolegama zatražiti da se odmah da status kandidata za BiH. Učinitt ću sve da naši odnosi sa EU i SAD budu dobro, slažemo se s politikama američkog predsjednika. Važno je i da s Kinom imamo sveobuhvatnu saradnju."

"Ukoliko BiH ne bude pokazala svoju novu dimenziju ja ne vidim smisao svoje funkcije. Nisam došao da putujem, da se slikam ili bilo šta slično to sam već probao."

Na portalu Radiosarajevo.ba traje anketa  s pitanjem "Vjerujete li da će novi sastav Predsjedništva BiH raditi u interesu države". Trenutni odgovori naših čitatelja izgledaju ovako:

Vjerujete li da će novi sastav Predsjedništva BiH zastupati interese države?  - undefined

Anketa Radiosarajevo.ba: Vjerujete li da će novi sastav Predsjedništva BiH zastupati interese države?

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije