Objavljeni transkripti razgovora ratnih zločinaca o pripremama genocida u Srebrenici

3
Radiosarajevo.ba
Objavljeni transkripti razgovora ratnih zločinaca o pripremama genocida u Srebrenici
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Potočari

Memorijalni centar Potočari objavio je online "Transkripte genocida" na svojoj web stranici.

U njima se može pročitati načini na koji su vršene pripreme za jedan od najstrašnijih zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata. Dostupna je i izjava Ratka Mladića u kojoj govori: "To je ljudi genocid".

Transkripti, original stenogrami, fono snimci datiraju od oktobra 1991. do 1995. godine i dostupni su na linku: https://srebrenicamemorial.org/app/tg/transkripti-genocida.html

Kako navode iz Memorijalnog centra Potočari “cilj je na jednostavan način omogućiti pretraživanje zvaničnih stenograma sjednica takozvane Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini/Narodne skupštine RS od njenog osnivanja do okončanja rata”.

Iz samo jednog transkripta magnetofonskog snimka XVI sjednice Skupštine srpskog naroda u BiH, održane 12. maja 1992. godine u Banјoj Luci, posljednje pred genocid u Srebrenici može mogu se pročitati izlaganja o planovima tadašnjeg političkog i vojnog vodstva RS koja su najavljivala genocid. Uz predsjedavanje Momčila Krajišnika, te prisustvo Radovana Karadžića moglo se čuti šta je plan i kako ga jedino ostvariti.

“Hoćemo li mi našim Srbima koji ostaju u dubini u enklavama šapnuti da se jednostavno moraju iseliti odatle i da se mora naći neko rješenje za njih i u institucijama vlasti moramo tražiti rješenja za preseljenje stanovništva. Mislim da mi vodimo rat, uspostavlјamo državnu granicu, a nemamo u institucijama vlasti definisano šta sa lјudima koji ostaju u enklavama, koji mogu biti sutra okruženi poklani pobijeni itd”, rekao je, između ostalog, Aleksa Milojević.

U izlaganju potom, Ratko Mladić je izjavio: “Prema tome mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi a ostali da odu. Pa to je, to neće, ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je lјudi genocid. Mi moramo da pozovemo svakog čoveka koji je čelom polјubio ove prostore i teritoriju države koju hoćemo da napravimo”.

U bazi “Transkripata genocida” se nalaze sve sjednice, koje se mogu pretraživati na nekoliko različitih načina: pretragom jedne specifične riječi, pretragom vremenskog okvira u kalendaru, pretragom specifičnih tema. Po izboru određene sjednice, možete preuzeti PDF dokument koji predstavlja stenogram, prepis urađen od strane Memorijalnog centra Srebrenica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije