Objavljeni rezultati praćenja medija tokom izbora: Žene su gotovo nevidljive kao glavne akterke

0
Radiosarajevo.ba
Objavljeni rezultati praćenja medija tokom izbora: Žene su gotovo nevidljive kao glavne akterke
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Monitoring Lokalnih izbora 2024. godine

Mediacentar Sarajevo, Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) i Vijeće za štampu i online medije u BiH predstavili su u petak, 18. oktobra 2024. godine rezultate praćenja lokalnih medija i društvenih mreža tokom Lokalnih izbora 2024. godine. Zajedničkim predstavljanjem rezultata, Mediacentar, BIRN BiH i Vijeće za štampu i online medije u BiH željeli su ukazati na značaj uloge lokalnih medija, rastuću upotrebu društvenih mreža u izbornom procesu, te na kršenje profesionalnih standarda i štetne sadržaje koji mogu uticati na odluke glasačkog tijela.

"Pripadnici političkih partija i nezavisni kandidati tokom izbora nameću agendu medijskog izvještavanja, dok su glasovi građana i građanki o pitanjima o izborima potpuno zanemareni. Žene su gotovo nevidljive kao glavne akterke u medijskim izvještajima relevantnim za izbore", rekla je istraživačica i urednica u Mediacentru Anida Sokol.

Rezultati monitoringa lokalnih medija Mediacentra Sarajevo su pokazali da su glavni akteri u medijskim izvještajima relevantnim za izbore pripadnici političkih partija ili nezavisni kandidati u čak 78 posto slučajeva u online medijima, te u 74 posto slučaja na televizijskim i radijskim stanicama. Javni funkcioneri koji su ujedno i kandidati na izborima zauzimaju znatan medijski prostor, dok je novinarski uklon prema glavnim akterima u više od pedeset posto slučajeva pozitivan.

Instagram uveo restrikcije na profil Moamera Kasumovića

Instagram uveo restrikcije na profil Moamera Kasumovića

Predstavljajući rezultate, Sokol je kazala da je spol glavnog aktera dominanto muški – u online medijima i na televiziji u 90 posto slučajeva, a na radijskim stanicama 79 posto slučajeva. Glavni akteri koji su pripadnici političkih stranaka ili su nezavisni kandidati, kako je dodala Sokol, u najvećem broju pripadaju SNSD-u, a daleko iza njih dolaze druge političke partije.

Rezultati monitoringa pokazali su da je mržnja po etničkoj pripadnosti, u odnosu na rezultate istraživanja BIRN-a o mržnji u online i javnom prostoru godinu dana prije izbora 2022. godine, ove godine znatno manje prisutna u kampanjama kandidata i čelnika njihovih stranaka, kazala je danas Azra Husarić-Omerović, novinarka BIRN-a BiH. Ipak, kako je dodala, povećan je narativ mržnje prema LGBTIQ+ zajednici.

"Diskriminatorne, mrzilačke ili segregacijske izjave prema LGBTIQ+ zajednici bile su izrečene u javnom prostoru tokom predizbornih skupova ili u obraćanju medijima, a samo neke su postavljene na društvenim mrežama. To pokazuje da kandidati opreznije koriste online prostor za promicanje takvih narativa i da su izmjene Izbornog zakona u ovom dijelu donijele promjene", rekla je Husarić
Omerović.

CIK izdao instrukciju kako mogu glasati birači bez dokumenata na izborima u poplavljenim područjima

CIK izdao instrukciju kako mogu glasati birači bez dokumenata na izborima u poplavljenim područjima

Od najmanje četiri izjave kojima se direktno diskriminiše ili širi mržnja prema LGBTIQ+ zajednici, dodala je Husarić Omerović, Centralna izborna komisija BiH kaznila je dvije – i to Milorada Dodika i Ljubu Ninkovića iz SNSD-a, dok druge dvije nisu. Organizacije koje bi, kako je pojasnila Omerović Husarić, inače prijavile ove izjave nisu uočile takav sadržaj u periodu od 72 sata, što je rok predviđen zakonom za podnošenje prijave.

Mirjana Jovović iz Vijeća za štampu i online medije u BiH je rekla da se uvođenjem odredbi o neophodnosti transparentnosti online medija koji izvještavaju o izbornoj kampanji u Izborni zakon povećao broj žalbi, kao i da je ove godine Vijeće primilo 33 žalbe što je, kako je naglasila, najviše od osnivanja Vijeća.

“Veoma je važno naglasiti da žalbe nisu upućivali samo politički subjekti, već i sami građani i predstavnici organizacija civilnog društva, što naglašava društvenu važnost Vijeća kao samoregulacijskog tijela koje štiti pravo na tačno, fer i profesionalno medijsko izvještavanje”, rekla je Jovović. Posljednjim izmjenama Izbornog zakona BiH i pratećim podzakonskim aktima u oblasti medijskog predstavljanja političkih subjekata osnaženi su uloga i značaj Vijeća za štampu i online medije u BiH za osiguravanje integriteta izbornog procesa, dodala je Jovović.

Monitoring Mediacentra je rađen u osam općina i gradova i obuhvatio je 24 online medija, deset radijskih i šest televizijskih stanica i 22 naloga kandidata i kandidatkinja i stranaka na Facebooku. BIRN BiH je pratio korištenje govora mržnje na društvenim mrežama tokom izborne kampanje. Praćeni su nalozi kandidata za načelnike i gradonačelnike, trenutnih načelnika i gradonačelnika i predsjednika stranaka, te stranice parlamentarnih stranka u BiH.
 
Monitoring lokalnih medija i društvenih mreža tokom Lokalnih izbora 2024. Mediacentra Sarajevo, kao i događaj o predstavljanju rezultata, realizovani su uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije