Objavljeni rezultati istraživanja: Kakvi su stavovi građana o procesu integracija u EU

3
Radiosarajevo.ba
Objavljeni rezultati istraživanja: Kakvi su stavovi građana o procesu integracija u EU
Foto: EU Delegacija / Zastava BiH i EU

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije BiH o rezultatima istraživanja javnog mnijenja Stavovi građana o članstvu u Europskoj uniji i procesu integracija u Europsku uniju provedenog u junu 2024. godine.

Prema rezultatima ovog istraživanja, u slučaju raspisivanja referenduma za članstvo u EU 71,2 posto ispitanika u BiH bi glasalo za ulazak u EU, što je za 2,1 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Ulazak u EU podržalo bi 83,8 posto ispitanika iz Federacije BiH, 48,3 posto iz Republike Srpske i 75,1 posto iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Na referendumu ne bi glasalo 7,5 posto ispitanika, što je za 2 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Građani Mostara policiji prijavili sumnjivu trojicu: MUP ih locirao, u stanu našli automatske puške

Građani Mostara policiji prijavili sumnjivu trojicu: MUP ih locirao, u stanu našli automatske puške

Postotak neodlučnih ispitanika koji ne znaju ili ne žele odgovoriti da li podržavaju ulazak BiH u EU iznosi 1,6 posto i za 0,4 posto je niži u odnosu na 2023. godinu.

Građani koji su za ulazak Bosne i Hercegovine u EU kao razloge podržavanja najčešće navode slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala (35,1 posto), jamstvo trajnog mira i političke stabilnosti (32,3 posto), poštivanje zakona i propisa (19,9 posto), te unapređenje infrastrukture (9,5 posto).

Nasuprot tome, ispitanici koji ne podržavaju ulazak Bosne i Hercegovine u EU kao najčešći razlog navode strah od većih troškova života i poreza (43,7 posto), preveliku centralizaciju (13,7 posto), iseljavanje stanovništva (12,8 posto) i gubitak raznolikosti kultura (12,5 posto), a 7,5 posto ispitanih kao razlog navodi povećanu birokratiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije