Objavljeni podaci: Koliko registriranog oružja posjeduju građani BiH

O. K.
Objavljeni podaci: Koliko registriranog oružja posjeduju građani BiH
Dan.co.me / Ilustracija

Tokom 2019. godine, Koordinacioni odbor u saradnji sa policijskim agencijama realizirao je dvije akcije uništavanja malog oružja i lakog naoružanja u BiH, kazao je danas u Sarajevu, na press konferenciji, Emir Peljto, koordinator ministarstva sigurnosti BiH.

Ukupno je prikupljeno i uništeno 3.600 komada i dijelova oružja, što predstavlja izuzetan rezultat u odnosu na protekle godine. 

U protekle četiri godine uništeno je oko 20 hiljada komada oružja, naglasio je Peljto. 

Počela primjena novog Zakona: 18-godišnjaci mogu nabavljati oružje

Ministarstvo odbrane je u operacijama uništavanja tokom 2019. uništilo 1255 tona municije i naoružanja koje je označeno kao nestabilno. 

Ukupan broj registrovanog oružja u BiH na dan 31. decembra 2018. iznosi 278.272. 

Na području FBiH registrirano je više od 169 hiljada komada oružja, dok je na području RS zabilježen manji broj, oko 104 hiljade. 

Također, tokom 2019.godine službenici Granične policije na granici su zaplijenili dva komada oružja i 14 kilograma eksploziva.

Samo u BiH: 20 godina imao dozvolu za pištolj iako je slijep...

Bosna i Hercegovina posjeduje čak deset zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i streljiva - i to samo u Federaciji. U Republici Srpskoj vrijede neka druga pravila. No, istinsko je pitanje koliko svi ovi zakoni doista reguliraju pitanje nabavljanja, držanja i nošenja oružja. Igor Vukašinović je 20 godina uredno imao dozvolu o posjedovanju oružja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije