Objavljeni novi detalji tragedije u Posušju, govorio i otac mladića koji je preživio

4
Radiosarajevo.ba
Objavljeni novi detalji tragedije u Posušju, govorio i otac mladića koji je preživio
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Posušje

Kiša, oblaci, suze, bolni uzdasi, jauci majke i oca, braće, sestara, a onda muk, tišina, spuštanje dva kovčega u grob, bacanje ruža, zagrljaji, ponovno suze... isprepletali su se nestvarni zvukovi i prizori s groblja Martića križa u Posušju koje je danas na posljednji počinak ispratilo svoju mladost, Mirelu Rezo i Stjepana Jukića, koji su sa šestero kolega preminuli u novogodišnjoj noći u nezabilježenoj tragediji u mjestu Tribistovu.

Ne pamte takve ispraćaje “Zašto, Bože”, ponavljali su neutješno brojni nazočni suznih očiju, shrvani bolju. Posušje ne pamti takav ispraćaj.

Oba poput dvije najtužnije reprize.

Na hiljade vršnjaka i članova rodbine na posljednji ispraćaj došlo je danas Mireli, inače brucošici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu gdje je studirala biologiju, te Stjepanu Jukiću koji je studirao na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Do prije nekoliko dana sanjali su kako će zakoračiti u svijet ‘odraslih’, ostvariti se u obiteljima i karijeri, a danas su svi ronili suze za njima ne vjerujući da ih više nema.

Mladić koji je te kobne večeri bio s njima sve do ranih sati u prvome danu godine, ali je ipak odlučio otići ranije, i danas je bio u šoku.

Njegov otac, s kojim su razgovarale kolege iz Večernjeg, zamolio ih je da ga 'poštedimo' pitanja.

Tek je uspio progovoriti: “Bog i planina su ga spasili”.

Naime, taj je mladić nešto ranije napustio vikendicu u kojoj su njegovi prijatelji ostali na proslavi Nove godine.

Morao je raditi na stazi i pripremiti snijeg za skijaše na Blidinju.

Još jedan kolega iz kobne vikendice toga je jutra također trebao otići s njim, ali je on u zadnji čas ipak odlučio da će prespavati.

Vlasti još uvijek rade na rasvjetljavanju ovoga nesretnog događaja.

Poznato je da je, uz mladića koji je otišao raditi, kobnu vikendicu oko 4 sati na Tribistovu napustila grupa mladića i djevojaka.

Otišli su i odlaze na spavanje u susjednoj vikendici.

Nešto iza toga prestala je telefonska komunikacija stradalih s rodbinom i prijateljima.

Roditelji su prvoga dana Nove godine bezuspješno pokušavali u jutarnjim satima stupiti u kontakt s djecom.

Nakon toga je jedan od susjeda nasilno otvorio prozor i ugledao stravičan prizor.

Ravnatelj policije ZHK Milan Galić izjavio je da sve upućuje na nesretan slučaj.

“Vikendica nije unajmljena nego posuđena. Oni su sa sobom prema informacijama kojima mi raspolažemo donijeli taj agregat. Tu se najvjerojatnije radilo o nesretnom spletu okolnosti”, rekao je Galić.

Pojasnio je da je u pomoćnoj prostoriji u kojoj se nalazio agregat bio odškrinut prozor pa je dim ulazio kroz njega u dio vikendice u kojoj su se nalazi mladi.

Očekuje se i okončanje toksikoloških nalaza koji će sa sigurnošću potvrditi je li agregat uzrok njihova gušenja, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije