Uskoro ćemo reći zbogom sunčanom vremenu: Objavljena prognoza za naredne dane

1
Radiosarajevo.ba
Uskoro ćemo reći zbogom sunčanom vremenu: Objavljena prognoza za naredne dane
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Juli na sarajevskim ulicama

Obilne padavine slijede sjeveru Bosne, postoji opasnost od bujičnih poplava u dane vikenda usljed obilnijih padavina u kratkom vremenskom periodu.

Objavio je ovu informaciju bh. meterolog Nedim Sladić koji je, nakon toplog prvog dijela ljeta, najavio početak drugog dijela koji će početi drugačijim ritmom.

Uskoro ćemo reći zbogom sunčanom vremenu, barem do utorka, poručio je Sladić putem Facebooka.

"U petak, 16.7.2021. prognozira se umjereno oblačno vrijeme u centralnim područjima Bosne, a prema sjeveru i sjeveroistoku Bosne pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Prijepodne u sjeveroistočnoj Bosni očekuju se kiša, pljuskovi i grmljavina, koji su od sredine dana prema poslijepodnevu izgledni širom Bosne te, usljed jačeg porasta oblačnosti, na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine. Usljed većeg priliva vlažnog, ali i nešto svježijeg zraka sa sjeveroistoka, u večernjim satima intenzivnije padavine se očekuju na prostoru Krajine, naročito izražene u noći na subotu, kada može lokalno pasti i iznad 20 mm. Bez padavina na jugu Hercegovine. Vjetar slab do umjeren, u Hercegovini južni i jugozapadni, a u Bosni sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 17 do 22, na jugu do 25, a dnevna od 25 do 30, na jugu do 33 °C.

U subotu, 17.7.2021. pod utjecajem visinske ciklone prognozira se pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji će povremeno biti i izraženiji.

Intenzivnije padavine prema večernjim satima prognoziraju se na sjeveru i sjeverozapadu, u noći na nedjelju i u sjeveroistočnim područjima Bosne. Najmanje padavina na jugu Hercegovine.

Sarajevo - undefined

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Sarajevo

Prognozirana količina padavina (24h/mm): od 1 do 5 u većem dijelu Hercegovine, od 10 do 20, lokalno do 25 u centralnim predjelima Bosne, od 20 do 40, lokalno uz jače izljeve iznad 50 na sjeveru Bosne. Vjetar slab do umjeren, u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 15 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 22 do 29, na jugu do 32 °C.

U nedjelju, 18.7.2021. nastavlja se utjecaj visinske ciklone. Pretežno oblačno i nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Intenzivnije padavine na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Najmanje padavina na jugu Hercegovine. Prognozirana količina padavina (24h/mm): od 10 do 30, lokalno na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 50 mm. Vjetar slab do umjeren, sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 15 do 20, na jugu do 23, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 32 °C.

Sarajevo - undefined

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Sarajevo

U ponedjeljak, 19.7.2021. pretežno oblačno i nestabilno sa pljuskovima širom zemlje. Poslijepodne postepen prestanak padavina na sjeverozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren, sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 15 do 20, na jugu do 23, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 32 °C.

U utorak, 20.7.2021. prema trenutno raspoloživom materijalu očekuje se postepeno smirivanje vremenskih prilika, no čini se da su slabi pljuskovi i dalje izgledni u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije