Objavljena prognoza do 22. aprila: Meteorolozi najavili novu promjenu vremena

0
Radiosarajevo.ba
Objavljena prognoza do 22. aprila: Meteorolozi najavili novu promjenu vremena
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Po kotlinama ima magle.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Sokolac -3; Bugojno -2; Drvar i Jajce -1; Livno, Prijedor, Sanski Most i Zenica 0; Banja Luka, Bihać, Tuzla i Zvornik 1; Sarajevo 2; Grude 5; Gradačac 6; Trebinje 7; Neum 8; Mostar 9°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 948hPa, za 9hPa je veći od normalnog i raste.

Bioprognoza: Izuzetno hladna jutra negativno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba bitće izraženije tokom prvog dijela dana. Tokom jutra, poželjno je adekvatno se odjenuti. Također je moguća i pojava magle, izraženije u unutrašnjosti zemlje, čemu bi hronični bolesnici trebali posvetiti pažnju i po potrebi reducirati kretanje. Preporučljivo je topliji i sunčaniji drugi dio dana provesti na otvorenom.

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Danas u Hercegovini sunčano. U Bosni se tokom dana očekuje umjeren razvoj oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 10 i 16°C. U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 11°C.

Meteorolozi su objavili i prognozu do 25. aprila u kojoj navode kako će u Bosni i Hercegovini stabilno i pretežno sunčano vrijeme preovladavati do kraja ove radne sedmice.

Za dane vikenda pretežno oblačno s povremeno slabom kišom očekuje se u Bosni, a na području Hercegovine sunčano uz promjenjivu naoblaku tokom dana.

Sniježni pokrivač zadržat će se samo na visokim planinama. Jutarnji mrazevi mogući su još u utorak, a u srijedu samo na visoravnima i u planinskim predjelima.

Temperature zraka tokom sedmice u porastu, a za vikend opet nagli pad temperature.

Minimalne jutarnje temperature zraka u naredna dva dana varirat će od -3°C do 2°C u Bosni, na jugu zemlje do 6°C. Najviše dnevne temperature između 15 i 21 stepen.

U periodu od 18. do 20. aprila, pored nešto većeg mraza u ponedjeljak, prognozira se promjenjivo vrijeme sa slabom kišom u centralnim i istočnim područjima. Od 21. aprila, prema trenutnim raspoloživim prognostičkim materijalima izvjesni su kiša i pljuskovi. Više padavina moguće je u zapadnim i južnim područjima zemlje.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -3°C i 4°C u Bosni, do 8°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između 5 i 10 stepeni u Bosni, do 13 u Hercegovini.

U drugom dijelu sedmice maksimalne temperature bit će u rasponu od 9 do 16 stepeni u Bosni do 20 u Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije