Objavljena prognoza do 18. decembra: Najavljen snijeg i veliko zahlađenje

1
Radiosarajevo.ba
Objavljena prognoza do 18. decembra: Najavljen snijeg i veliko zahlađenje
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Snijeg u Sarajevu / Arhiv

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu vremensku prognozu do 18. decembra.

Kao i u prethodnom periodu i u nastavku decembra se nastavlja sa promjenjivim i raznolikim vremenskim prilikama u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je početkom mjeseca ponegdje bilo toplo kao nikada do sada od početka instrumentalnih mjerenja u decembru, pred nama je period s temperaturama primjerenim datumu u kalendaru u kojem se nalazimo.

Uspješna potraga na Trebeviću: Nakon skoro tri sata traganja pronađeni nestali otac i sin

Uspješna potraga na Trebeviću: Nakon skoro tri sata traganja pronađeni nestali otac i sin

Pored osjetno nižih temperatura očekujemo i snijeg u Bosni a kišu u Hercegovini. Od posljepodnevnih sati u utorak (05.12.), kiša će prvo zahvatiti zapadnu, jugozapadnu Bosnu te područje Hercegovine i do kraja dana se proširiti na ostatak zemlje. U noći sa utorka na srijedu kiša će u Bosni preći u susnježicu i snijeg.

Minimalne temperature zraka varirat će od -3°C do 3°C u Bosni, na području Hercegovine od 3°C do 8°C. Najviše dnevne između 0°C i 5°C u Bosni do 8°C na jugu zemlje.

Stabilnije vremenske prilike i nešto više temperature zraka izgledne su za dane vikenda (09. i 10.12.) i početkom naredne sedmice. Prema rasploživim sinoptičkim materijalima padavine su moguće od četvrtka (14.12.).

Jutarnje temperature kretat će se između 0°C i 5°C u Bosni do 9°C u Hercegovini. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 6°C i 12°C, u Hercegovini do 14°C.

Napominjemo, da su temperature prije nekoliko dana dostizale i do 24°C u bh. gradovima.

"Jutros Pidriš kod Gornjeg Vakufa ledenih -14°C, prije dva dana u Zenici i Brčkom 24°C. Iako nisu iste lokacije, temperaturna razlika na nivou države iznosi skoro 40°C u samo 48 sati", naveli su meteorolozi na stranici BHMeteo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije