U centru Istočnog Sarajeva bit će izgrađen Trg Srbije

Radiosarajevo.ba
U centru Istočnog Sarajeva bit će izgrađen Trg Srbije
Istočno Novo Sarajevo u toku ove, inače izborne godine, dobit će Trg Srbije, koji će biti izgrađen novcem Vlade Srbije.

Naime, vlasti te općine objavile su uoči proslave Nove godine tender za izgradnju Trga u toj općini. Prema tekstu tendera, kojeg donosimo, procijenjena ukupna vrijednost radova bez PDV-a je 1,67 miliona KM (oko 835.000 EUR-a), a rok za dostavu ponuda je 29. januar. Kriterij za izbor najpovoljnijeg ponuđača je najniža cijena.

Piše: Faruk Vele

Odluku o odobravanju ovih radova Vlada Republike Srpske donijela je početkom novembra 2017. godine, što je, kako tvrde u tamošnje lokalne vlasti, najveća pojedinačna donacija koju je Istočno Novo Sarajevo ikada dobilo.

vrijednost radova na izgradnji1.png - undefinedTrg Srbije ima će centralnu zonu od 9.000 kvadratnih metara popločanih prirodnim kamenom, spomenik, dvije gradske česme, fontane, te "zelenu zonu" koja se naslanja na dvoranu koja će moći primiti 2000 gledatelja.

Lokalne vlasti najavljuju da će konsultirati "broje aktere javnog života" da bi izabrali adekvatan spomenik ili figuru koja će najbolje reprezentirati trg. Fontana će biti duga dva puta 12 metara i imat će vodoskoke.

Ljubiša Ćosić, načelnik Istočnog Novog Sarajeva, kadar SNSD-a Milorada Dodika, ranije je objasnio medijima u bh. entitetu RS da će Trg "predstavljati srce istočnog Novog Sarajeva i čitavog Istočnog Sarajeva", te da će to biti najreprezentativniji  objekt ovog tipa u istočnom dijelu RS-a.

Najavljeno je da će se nastojati ispoštovati rok od šest mjeseci za realizaciju ovog projekta. Ne treba sumnjati da će Trg Srbije biti otvoren do oktobarskih izbora 2018. godine, dok će sportska dvorana biti završena početkom 2019. godine.

Podsjetimo, u novembru 2017. u Istočnom Sarajevu je na sličan način otkriven i spomenik Vitaliju Ćurkinu, bivšem ambasadoru Rusije u Ujedinjenim narodima. On je u ime Rusije uložio veto kada je 2015. godine u Vijeću sigurnosti UN-a predložena Rezolucija o Srebrenici.

tender za izgradnju trga srbije (1).png - undefined

Gordana Katana, poznata dugogodišnja novinarka i  dopisnica Oslobođenja iz Banje Luke, kazala je za Radiosarajevo.ba da je licemjerstvo, ma o kome se kao finasijeru radi, da izdvaja čak 1,67 miliona KM za izgradnju Trga Srbije u Istočnom Novom Sarajevu, dok se sve općine istočnog dijela bh. entiteta RS suočavaju s brojnim problemima s infrastrukturom, nezaposenošću i uopće sa siromaštvom.

"Vlada Srbije, s vlašću RS-a, će paradirati, sakljpuljati jeftine političke poene u izbornoj godini. No, na građanima da se opredijele da li su im važnije škole, vodovod, kanalizacije, putevi ili silni trgovi i spomenici", kazala je Katana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije