Objavljen datum - evo kad će se Senaid Memić (i ostali) naći pred sudom

2
BIRN - Detektor.ba
Objavljen datum - evo kad će se Senaid Memić (i ostali) naći pred sudom
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Priveden Senaid Memić

Kantonalni sud u Sarajevu je za 23. oktobar zakazao statusnu konferenciju u predmetu protiv bivšeg načelnika općine Ilidža Senaida Memića i još pet zaposlenika ove institucije, optuženih za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

U julu ove godine sarajevski Kantonalni sud potvrdio je optužnicu protiv bivšeg načelnika Ilidže, Ljiljane Eterović, stručne savjetnice za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje, Adnana Ćenanovića i Azre Mulaosmanović, stručnih saradnika za poslove urbanizma te građevinskih općinskih inspektora Amira Arnautovića i Sanje Čizmedžić.

Kako je rečeno iz sarajevskog Kantonalnog suda za Detektor, statusna konferencija je zakazana za 23. oktobar.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Na službenoj stranici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo se navodi da se Memić tereti da je s ostalima optuženima, uposlenicima Općine Ilidža, od 2015. do 2017. godine, nakon što je investitoru stambeno-poslovnog objekta "Panamera" prvobitno izdao urbanističku saglasnost za gradnju objekta koji uključuje prizemlje i četiri sprata u skladu sa planskim dokumentima, na zahtjev investitora, u martu 2015. omogućio gradnju sedam spratova – iako je prema Regulacionom planu i postojećim zakonima dopuštena gradnja do četiri sprata.

Optuženi Eterović, Ćenanović i Mulaosmanović su u svojstvu službenika Službe za prostorno uređenje postupali po uputama Memića, te sačinjavali nezakonite dozvole koje je on u konačnici potpisivao, dok su građevinski inspektori Arnautović i Čizmedžić propustili izvršiti kontrolu građevinskih i urbanističkih rješenja koja su morala biti oglašena ništavnim.

"Isti modus operandi optuženi su primijenili i kod zahtjeva investitora Malak Group. Naime, optuženi Memić je omogućio nezakonitu izgradnju hotela sa sedam spratova, iako je Regulacionim planom dozvoljena gradnja do četiri sprata", navode iz Tužilaštva, a o čemu je Detektor ranije pisao.

Donosimo detalje: Pogledajte za šta je sve optužen Senaid Memić i još pet zaposlenih Općine Ilidža

Donosimo detalje: Pogledajte za šta je sve optužen Senaid Memić i još pet zaposlenih Općine Ilidža

Istovremeno, optuženi se terete da su vlasniku ugostiteljske radnje Bistro Brajlović na Ilidži omogućili nezakonitu izgradnju i korištenje parking prostora u pojasu rijeke Željeznice neposredno uz ugostiteljski objekat, i to mimo propisa zaštite od štetnog djelovanja voda.

Memić je uhapšen 11. maja ove godine. Iz Suda su kazali da su se Memić i ostali optuženi 7. septembra izjasnili o krivnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije