Obilježena godišnjica smrti djevojčice Matee Jurić, prve civilne žrtve rata u Zenici

Anadolija
Obilježena godišnjica smrti djevojčice Matee Jurić, prve civilne žrtve rata u Zenici
Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju u naselju Radakovo i prigodnim obraćanjem, obilježena je godišnjica smrti Matee Jurić, prve civilne žrtve minulog rata u Zenici.

Sekretar Općinskog odbora za obilježavanje značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. Faruk Kadrić rekao je kako je Matea Jurić, kćerka Drage i Slavice Jurić, u vrijeme kada je stradala imala nepune dvije godine.

„Ovdje smo se okupili da bismo se prisjetili djevojčice Matee Jurić, koja nije imala pune dvije godine, a stradala je 13. maja 1992. godine na ovom prostoru. Desilo se to u početnom periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine kada se Zenica suočavala sa velikom opasnošću koja je prijetila iz kasarne u kojoj su bili stacionirani vojnici bivše JNA i dobrovoljci Srpske demokratske stranke sa značajnom ratnom tehnikom. To je bilo vrijeme kada su se počeli voditi pregovori o iseljavanju vojnika i tehnike bivše JNA iz zeničke kasarne“, rekao je Kadrić.

Objasnio je kako je Matea stradala dok se vozila u putničkom automobilu sa svojim roditeljima.

„Matea je poginula u unakrsnoj vatri između jedinica bivše JNA i pripadnika jedinica Teritorijalne odbrane dok se sa roditeljima vozila u putničkom automobilu. Tom prilikom, ranjena je i Mateina majka Slavica“, dodao je Kadrić.

Rekao je kako je istraga u vezi sa stradanjem Matee Jurić, 2006. godine iz Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona prebačena u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

„U ovom trenutku ne raspolažemo informacijama o epilogu ovog slučaja kod pravosudnih organa. Dugo to sve traje, zato sa ovog mjesta ističemo potrebu i apelujemo na nadležne pravosudne organe da što prije okončaju ovaj predmet, kako bi se u javnosti otklonile špekulacije o ovom događaju. To je u interesu građana i grada Zenice“, dodao je Kadrić.

Prema njegovim riječima, više od tri hiljade u ratu stradale djece u BiH uglavnom je ubijano iz snajpera ili prilikom eksplozija granata. Podsjetio je da je samo tokom opsade Sarajeva ubijeno oko 1.600 djece.

Tokom obilježavanja godišnjice smrti Matee Jurić pomenuti su i podaci o stradanjima građana Zenice. Tokom rata, na 11 mjesta smrtno su stradala 53 civila, dok ih je 65 ranjeno, a poslana je i poruka da se ovakvi događaji nikada ne zaborave uz poruke ljubavi, suživota i mira radi bolje i sretnije budućnosti narednih generacija.  

Nakon obraćanja, na spomen-obilježje su delegacije gradskih vlasti, općinskih odbora političkih partija te brojna boračka i druga udruženja položile cvijeće, kao i učenici trećeg razreda Osnovne škole „Skender Kulenović“, koja se nalazi u naselju Radakovo, nedaleko od mjesta stradanja Matee Jurić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije