Obilježena godišnjica jedne od najznačajnijih bitki za Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Obilježena godišnjica jedne od najznačajnijih bitki za Sarajevo
Foto: Vlada KS / Obilježena godišnjica bitke za Mojmilo

Polaganjem cvijeća, te odavanjem počasti danas je obilježena 31. godišnjica bitke za Mojmilo.

Delegacije su najprije položile cvijeće na Spomen obilježju ispred općine Novi Grad, u naselju Otoka, MZ Olimpijsko Selo, te odali počast braniteljima romske nacionalnosti, pripadnicima tzv. "Garave brigade" u ulici Novopazarska, kao i Nadiru Kahvedžiću i saborcima.

Mjesec juni, bio je jedan od najkrvavijih mjeseci tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata, tokom njega je oduzeto mnogo života, ali i iznjedreno mnogo heroja.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Tokom njega su vođene ključne borbe za odbranu grada, koje će, ispostavit će se, naposlijetku donijeti i slobodu.

Na spomen-obilježju kod eko-kuće na Mojmilu cvijeće je danas položio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je u svom obraćanju posebnu zahvalnost izrazio pripadnicima Udruženja 101. motorizovane brigade Sarajevo, koji su i organizirali današnje obilježavanje.

"I jučer i danas imao sam priliku da posjetim mjesta na kojima su se vodile najvažnije bitke za odbranu grada Sarajeva, mjesta na kojima je sarajevska mladost školske klupe zamijenila puškama i rovovima. Danas odajemo počast najhrabrijim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su odbranili ovo naselje od prodora agresorskih snaga, ali i poštujemo pripadnike udruženja 101. motorizovane brigade Sarajevo koji i danas njeguju kulturu sjećanja i uče naše naraštaje o periodu opsade. Želio bih se zahvaliti na svemu što rade na edukaciji naše omladine kroz filmove, knjige ali i monografije, koje ostaju kao neizbrisiv trag za budućnost. Ovo udruženje primjer je pravilnog djelovanja u zajednici", istakao je ministar Osmanović.

Godišnjica bitke za Mojmilo: Detalji jedne od najvažnijih bitaka za Sarajevo

Godišnjica bitke za Mojmilo: Detalji jedne od najvažnijih bitaka za Sarajevo

Zajedno s jedinicom MUP-a, specijalizovanom za borbu protivoklopnim sredstvima, i borcima s Aneksa, Hrasnog Brda i Dobrinje, branitelji s Mojmila uspjeli su izvojevati pobjedu. Linija odbrane na Mojmilu prostirala se na oko pet kilometara. Ni 500 agresorskih vojnika u pratnji dva transportera i tenkom nisu mogli probiti bedeme odbrane Armije RBiH. Danas, Mojmilo je obnovljeno naselje i dio Sarajeva koji ima svoju historiju i simbolizira hrabrost stanovnika tokom, posebno iskazanu tokom agresije na našu jedinu domovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije