Obilježena godišnjica jedne od najznačajnijih bitki za Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Obilježena godišnjica jedne od najznačajnijih bitki za Sarajevo
Foto: Vlada KS / Obilježena godišnjica bitke za Mojmilo

Polaganjem cvijeća, te odavanjem počasti danas je obilježena 31. godišnjica bitke za Mojmilo.

Delegacije su najprije položile cvijeće na Spomen obilježju ispred općine Novi Grad, u naselju Otoka, MZ Olimpijsko Selo, te odali počast braniteljima romske nacionalnosti, pripadnicima tzv. "Garave brigade" u ulici Novopazarska, kao i Nadiru Kahvedžiću i saborcima.

Mjesec juni, bio je jedan od najkrvavijih mjeseci tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata, tokom njega je oduzeto mnogo života, ali i iznjedreno mnogo heroja.

Požar ‘progutao‘ stadion prvoligaša, stigli vatrogasci, ali nije bilo spasa: ‘Ostali smo bez svega‘

Požar ‘progutao‘ stadion prvoligaša, stigli vatrogasci, ali nije bilo spasa: ‘Ostali smo bez svega‘

Tokom njega su vođene ključne borbe za odbranu grada, koje će, ispostavit će se, naposlijetku donijeti i slobodu.

Na spomen-obilježju kod eko-kuće na Mojmilu cvijeće je danas položio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je u svom obraćanju posebnu zahvalnost izrazio pripadnicima Udruženja 101. motorizovane brigade Sarajevo, koji su i organizirali današnje obilježavanje.

"I jučer i danas imao sam priliku da posjetim mjesta na kojima su se vodile najvažnije bitke za odbranu grada Sarajeva, mjesta na kojima je sarajevska mladost školske klupe zamijenila puškama i rovovima. Danas odajemo počast najhrabrijim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su odbranili ovo naselje od prodora agresorskih snaga, ali i poštujemo pripadnike udruženja 101. motorizovane brigade Sarajevo koji i danas njeguju kulturu sjećanja i uče naše naraštaje o periodu opsade. Želio bih se zahvaliti na svemu što rade na edukaciji naše omladine kroz filmove, knjige ali i monografije, koje ostaju kao neizbrisiv trag za budućnost. Ovo udruženje primjer je pravilnog djelovanja u zajednici", istakao je ministar Osmanović.

Godišnjica bitke za Mojmilo: Detalji jedne od najvažnijih bitaka za Sarajevo

Godišnjica bitke za Mojmilo: Detalji jedne od najvažnijih bitaka za Sarajevo

Zajedno s jedinicom MUP-a, specijalizovanom za borbu protivoklopnim sredstvima, i borcima s Aneksa, Hrasnog Brda i Dobrinje, branitelji s Mojmila uspjeli su izvojevati pobjedu. Linija odbrane na Mojmilu prostirala se na oko pet kilometara. Ni 500 agresorskih vojnika u pratnji dva transportera i tenkom nisu mogli probiti bedeme odbrane Armije RBiH. Danas, Mojmilo je obnovljeno naselje i dio Sarajeva koji ima svoju historiju i simbolizira hrabrost stanovnika tokom, posebno iskazanu tokom agresije na našu jedinu domovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije