Obilježena godišnjica Armije Republike BiH

Radiosarajevo.ba
Obilježena godišnjica Armije Republike BiH

U povodu obilježavanja 20. godišnjice formiranja Armije RBiH i sedme godišnjice Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH, danas su delegacije državnih organa i institucija, kao i brojnih boračkih udruženja položile cvijeće na Šehidskom mezarju "Kovači" i na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

Delegacije predvođene predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem te ministrom odbrane BiH Muhamedom Ibrahimovićem odale su počast šehidima i poginulim braniteljima BiH, objavila je novinska agencija Fena.

Formiranje sile

Na herojski put i stasanje Armije RBiH podsjetio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, naglašavajući da je prije 20 godina, uz jasno postavljene ciljeve i mudro rukovodstvo, formirana respektabilna vojna sila: "Ta snaga se oduprla višestruko jačim agresorima s Istoka i Zapada, unatoč embargu."

Obilježavanje godišnjica propraćeno je postrojavanjem počasnog stroja te vjerskim programom kod mezara Alije Izetbegovića. Delegacije i saborci položili su cvijeće i na sarajevsko groblje "Stadion" na Koševu

Podsjetio je da se Armija RBiH oduprla i onima u vlastitim redovima koji su htjeli da je pretvore u osvetničku silu, navodeći da je Armija RBiH odbranila zemlju i da je napravila ogromnu moralnu pobjedu, odnosno da je sačuvala BiH i slobodu, kao i ideju Bosne i Hercegovine. "Armija RBiH sačuvala je ideju da različiti narodi, različite vjere i različite kulture mogu živjeti skupa."

Počast odali i ambasadori

Odavanju počasti braniteljima Bosne i Hercegovine koji su se nesebično žrtvovali u odbrani neovisnosti i cjelovitosti BiH, uz predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti BiH, prisustvovali su i članovi diplomatskog kora - ambasadori Italije, Indonezije, Irana, Brazila, Pakistana, Kine, Palestine...

Kako je Programom obilježavanja predviđeno, centralna svečanost u povodu dvije obljetnice bit će održana sutra u kasarni OSBiH "Kosova" u Ustikolini, napominju iz agencije Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije