Obilježena 31. godišnjica zločina u Grabovici

7
FENA
Obilježena 31. godišnjica zločina u Grabovici
FOTO: Fena / Obilježena 31. godišnjica zločina u Grabovica

Polaganjem vijenaca na spomenik civilnim žrtvama Domovinskog rata i svetom misom u ponedjeljak je obilježena 31. godišnjica zločina nad hrvatskim civilima u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice, kojeg su počinili pripadnici Armije BiH.

Brojno izaslanstvo dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora BiH predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem, izvršne i zakonodavne vlasti svih razina u BiH, predstavnici braniteljskih udruženja te obitelji poginulih odalo je počast polažući vijenac i svijeće ispred spomenika stradalim i nestalim u ovome strašnom zločinu u kojem su mučeni nevini civili i djeca iz Grabovice.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica '93." Josip Drežnjak rekao je da su i novi prikupljeni dokazi bili uzaludni te da još uvijek nisu pronašli niti jedno posmrtno tijelo koje potražuju. U obraćanju je poručio kako se godišnjice broje iz godine u godinu, ali pomaka u olakšanju boli nema.

Hladno pa totalni obrt: Meteorolog otkrio kakvo nas očekuje miholjsko ljeto

Hladno pa totalni obrt: Meteorolog otkrio kakvo nas očekuje miholjsko ljeto

"Velika je bol kada otvorimo medije i gledamo izvršitelje, nalogodavce kako se promoviraju. Ako je pravda u svijetu spora, ali dostižna, koja je to onda brzina kod nas u BiH, je li pravda uopće dostižna? Od protekle godine zbilo se samo uznemiravanje naših srca i duša jer smo imali pokušaje pronalaska posmrtnih ostataka po dojavi, nizvodno od mjesta gdje stojimo. Naravno, ništa nismo našli. I dalje se ti isti koji su nas pobili igraju s nama", naglasio je Drežnjak.

Međutim, poručuje da snaga još uvijek postoji te da će i dalje nastojati pronaći svoje najmilije, ali jednako tako i odgovorne te ih nastojati kazniti prema zakonu naše domovine.

Podsjetimo, u akciji "Neretva 93." pripadnici Armije BiH ubili su 33 civila, među kojima četverogodišnju djevojčicu Mladenku Zadro, dok je najstarija žrtva bio 87-godišnji Marko Marić. Od 33 ubijenih njih 17 se još vodi kao nestalo, a od većine stradalih pronađeni su samo dijelovi tijela.

Prema obdukcijskom nalazu na Patološkom odjelu KBC-a Firule u Splitu, iskazima svjedoka i naknadnoj rekonstrukciji događaja, zaključeno je da je većina žrtava ubijena na veoma okrutan način.

Za zločin u Grabovici pred domaćim sudovima odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH, i to za pojedinačna ubistva, dok za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zapovjednu odgovornost niko nije odgovarao.

Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju za zločin u Grabovici pravomoćno je oslobodio kaznene odgovornosti načelnika Glavnog štaba vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije