Obilježena 28. godišnjica bitke na Poljinama

Radiosarajevo.ba
Obilježena 28. godišnjica bitke na Poljinama
Foto: Općina Centar / Godišnjica bitke na Poljinama

Članovi porodica poginulih, saborci, predstavnici Kantona Sarajevo i općina Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad te boračkih udruženja s područja ovih općina su u ponedjeljak, 27. jula 2020. godine, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe te minutom šutnje odali počast poginulim pripadnicima Prve podrinjske brigade koji su 31. jula 1992. godine zajedno s lokalnim jedinicama iz općina Centar, Vogošća, Novi Grad i jedinicom Ministarstva unutrašnjih poslova u borbama na Poljinama položili svoje živote za odbranu naše države.

U ime općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića i predsjedavajuće Općinskog vijeća Centar Karoline Karačić, cvijeće su položili savjetnik općinskog načelnika Bećir Sirovina, predsjednik Komisije Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja Dževad Jusić, te Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

Prisutnima se obratio Bajro Čomor, predsjednik Udruženja
101. brigade.

"Datum obilježavanja smo pomjerili iz opravdanih razloga. Zbog Kurban bajrama odlučili smo da danas obilježimo godišnjicu bitke na Poljinama. Prva podrinjska brigada je dobila zadatak da se ide u deblokadu Sarajeva i da se pridruže jedinicama koje su branile Goražde. Tih ratnih dana prve godine rata u BiH imali smo samo visok moral i srce u nedostatku materijalno-tehničkih sredstava i iskustva u ratovanju", istakao je on.

Kako nastavlja, pripadnici brigade su se uspjeli probiti kroz prve neprijateljske linije, ali ih je artiljerija agresora žestoko bombardovala i ubila 11 pripadnika Prve podrinjske brigade dok je još jedan borac od posljedica ranjavanja preminuo 1993. godine.

Također i druge jedinice koje su učestvovale u ovoj vojnoj akciji su imale gubitke, objasnio je Čomor.

U bici na Poljinama poginuli su: Enver Ademi, Senad Bajrić, Kemal Čolak, Mehmed Hadrović, Vahid Kahriman, Muris Komarica, Asim Prazina, Enver Šukalo, Zajko Šalaka, Izet Sipović, Edhem Zametica i Husein Fejzić.

Nakon ovoga delegacije su položile cvijeće i ispred obližnjeg spomen-obilježja na Šipu u ulici Dejzina Bikića gdje su postavljene table s imenima 57 poginulih pripadnika Armije RBiH, te učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije