Obilježena 27. godišnjica od masakra na Dobrinji: Ubijeni čekajući u redu za vodu

3
Radiosarajevo.ba
Obilježena 27. godišnjica od masakra na Dobrinji: Ubijeni čekajući u redu za vodu
Foto: Vlada KS / 27. godišnjica zločina kod OŠ Skender Kulenović

U ime Kantona Sarajevo, ministar kulture i sporta Samir Avdić danas je odao počast i položio cvijeće na spomen – obilježje žrtvama masakra kod Osnovne škole “Skender Kulenović“ na Dobrinji.

Na ovom mjestu, prije 27 godina, od granate ispaljene sa agresorskih položaja vojske RS, čekajući u redu za vodu, ubijeno je sedam stanovnika Dobrinje, dok ih je dvanaest teže i lakše ranjeno.

Ubijeni su Kenan Čizmić, Rešad Imamović, Izet Kadić, Sulejman Mehmedović, Bahrija Sijerčić, te Nura i Safet Lončar. Na spomen – obilježju žrtvama masakra koji se nalazi u atriju škole ispisana su i imena Denisa Bosankića i Misada Hodžića, učenika ove škole koji su poginuli na Dobrinji tokom agresije na našu zemlju.

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Ministar Avdić je ovom prilikom naglasio kako je veoma važno da se prisjećamo naših ubijenih sugrađana, da govorimo o njima, kao i o hiljadudnevnoj opsadi našeg grada, tokom koje su svi stanovnici bili izloženi ogromnim patnjama. Bili su gladni, žedni, promrzli, izloženi neprestanim granatiranjima i snajperskim djelovanjima. Kazao je kako bi zločinci željeli šutnju, ali da se to neće desiti.

“Mi ćemo se ovdje pomoliti i ćutati samo minutu, a nećemo prestati govoriti i podsjećati na planski i sistematizovan zločin kakav se desio u Sarajevu i cijeloj Bosni i Hercegovini tokom agresije”, poručio je ministar.

27. godišnjica zločina kod OŠ Skender Kulenović - undefined

Foto: Vlada KS: 27. godišnjica zločina kod OŠ Skender Kulenović

Kazao je kako, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi, te da moramo istrajavati na idejama na kojima BiH može i mora opstati a to su suživot, međusobno uvažavanje i tolerancija svih naroda i građana.

Na mjesto masakra kod OŠ “Skender Kulenović” cvijeće su položile i porodice, rodbina, prijatelji ubijenih sugrađana, delegacije Grada Sarajeva, Općine Novi Grad, te predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS i Savjeta MZ “Dobrinja – D”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije