Godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH: Vaša borba je bila veličanstvena

Radiosarajevo.ba
Godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH: Vaša borba je bila veličanstvena
Foto: Vlada ZDK / Obilježena 27. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

U Brezi je obilježena 27. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine u organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti na šehidskom mezarju, u gradskoj kino sali održana je akademija kojoj su prisustvovali članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, veterani, članovi Udruženja generala i nosilaca priznanja "Zlatni ljiljan", predstavnici vlasti, te brojni građani među kojima je bio veliki broj mladih.

Uime Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) skupu su se obratili premijer Mirza Ganić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković, čestitajući godišnjicu formiranja korpusa koji je odigrao presudnu ulogu u odbrani BiH, a posebno srednje Bosne.

Treći korpus dao je 6.343 šehida i poginulih boraca, 8.144 ranjena, 277 pripadnika je odlikovano najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", 41 "Zlatnom policijskom značkom", a dvije brigade - 303. i 317. dobile su kolektivno priznanje "Zlatni ljiljan".

“Pripadnici Trećeg korpusa, zajedno sa ostalim pripadnicima Armije RBiH, bili su velika prepreka ciljevima agresora. Osnovni cilj agresora je bio da nestane Bosna kao država i Bošnjaka kao naroda na ovim prostorima. Vaša borba je bila veličanstvena i to su nepobitne činjenice”, kazao je premijer Ganić.

Istakao je da Vlada ZDK od formiranja kantona kontinuirano vodi brigu o svim boračkim populacijama, počevši od ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih boraca do demobilisanih boraca. Kontinuitet brige je evidentan po činjenici da su svake godine sredstva iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona za boračku populaciju veća.

Također je naveo da Vlada godinama izdvaja sredstva za trajno zbrinjavanje boraca i njihovih porodica, posebno brine o liječenju i nabavci ortopedskih pomagala i lijekova te stipendirao djecu i članove porodica boračke populacije. Vodi brigu i o spomen-obilježjima, a svi značajni datumi se obilježavaju na dostojan način, uz pomoć boračkim udruženjima i savezima aktivnim na području ZDK.

“U isto vrijeme smo svjesni da sve ono što izdvaja država nije ni izdaleka dovoljno za siguran i normalan život i obezbjeđenje egzistencije borcima i njihovim porodicama. Zbog toga Vlada ZDK nastoji svake godine što više uvećati sredstva koja se po raznim osnovama izdvajaju za boračku populaciju u cjelini. Vi to zaslužujete više nego iko drugi”, kazao je Ganić, saopćeno je iz Pres službe ZDK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije