Obilježena 25. godišnjica formiranja Odreda policije 'Bosna'

Fena
Obilježena 25. godišnjica formiranja Odreda policije 'Bosna'
Centralna svečanost u sklopu Programa obilježavanja 25. godišnjice formiranja ratne Specijalne jedinice MUP-a RBiH - Odreda policije "Bosna" i Dana Jedinice upriličena je večeras u sarajevskom Domu policije.

Druženje preživjelih Bosninih specijalaca, brojnih zvanica i gostiju proteklo je u znaku evociranja sjećanja na saborce koji su se nesebično žrtvovali u odbrani Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada tokom minulog rata 1992-1995., kao i na herojski put ove proslavljene jedinice.

Sudionike svečanosti organizirane pod nazivom "Veče specijalaca", između ostalih, pozdravili su federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara, naglašavajući posebnost Odreda policije "Bosna", jedinice multietničkog sastava, čiji su pripadnici u najtežim i nerijetko odsudnim bitkama pokazali kako se voli i brani domovina.

Potcrtali su da je to jedinica koja je uživala neizmjerno poštovanje i povjerenje građana, te formacija koja je odlučno stala u odbranu istinskih civilizacijskih vrijednosti, zajedništva, suživota i očuvanja cjelovitosti države BiH.

Visoki federalni dužnosnici su se s posebnim pijetetom prisjetili pripadnika koji su vlastite živote ugradili u temelje države, kao i članova njihovih porodica, zalažući se za adekvatno rješavanje svih statusnih pitanja ove populacije.

Čestitajući Dan Jedinice, potcrtali su značaj pune afirmacije vrijednosti za koje su se zalagali Bosnini specijalci, izražavajući spremnost da se maksimalno angažiraju na tom planu u skladu s nadležnostima i u granicama vlastitih mogućnosti.

Dobrošlicu sudionicima svečanosti poželio je predsjednik Udruženja Bosninih veterana i Organizacionog odbora ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana Jedinice Muriz Bukva, a sudionike svečanosti pozdravio je i gost iz Republike Slovenije, predstavnik Udruženja veterana iz Slovenske Bistrice.

Sa ovog svečanog skupa upućena je snažna podrška ratnim komandatima bh. specijalaca Draganu Vikiću i Kemalu Ademoviću i njihovoj mirnodopskoj borbi za istinu i pravdu.

Istaknuta je odlučnost da se svim demokratskim sredstvima zaštiti njihov dignitet i dostojanstvo pripadnika Specijalne jedinice MUP-a RBiH - Odreda policije "Bosna".   

Poručili su da je jedinica časno izvršila vlastitu misiju u toku agresije na BiH, te da se ista posvećenost i opredijeljenost za očuvanje i izgradnju države BiH na dobrobit svih njenih građana očekuje i od onih koji je predvode u miru.

U sklopu svečanosti proglašeni su i pobjednici literaranog takmičenja, posvećenog Bosninim specijalcima, te pročitan najbolji rad učenice Ajle Numanović, uz prigodan muzički program.

Kako je rečeno, u odbrani BiH i njenog glavnog grada život je položio 81 pripadnik Jedinice, a njih više stotina je ranjeno.

U redovima ove elitne formacije borilo se ukupno oko 1.500 pripadnika/specijalaca, koji su bili angažirani na najsloženijim zadacima i na gotovo svim ratištima diljem BiH.

 

Centralnoj svečanosti u povodu 25. godišnjice Odreda policije "Bosna", uz Bosnine veterane, prisustvovali su i predstavnici svih nivoa vlasti, te predstavnici brojnih boračkih udruženja, kao i brojni gosti i zvanice.

Odred policije "Bosna" nositelj je brojnih kolektivnih i pojedinačnih odlikovanja i priznanja, među kojima su - jedan Orden zlatnog grba s mačevima, pet Policijskih medalja za hrabrost i četiri Zlatna ljiljana, kao i 86 Zlatnih policijskih znački i 60 Srebrenih policijskih znački. Veći dio odlikovanja dodijeljen je posthumno.

Za nemjerljiv doprinos u odbrani od agresije Odredu policije "Bosna" je 2002. godine dodijeljena i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije