Obilježena 24. godišnjica formiranja Četvrtog korpusa ARBiH

Fena
Obilježena 24. godišnjica formiranja Četvrtog korpusa ARBiH
Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima te svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, u četvrtak je u Mostaru obilježena 24. godišnjica formiranja 4. korpusa Armije RBiH.

Cvijeće su, uz ostale, položili predstavnici Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNK, Federalnog ministarstva za pitanja boraca, Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH, Kantonalnog ministarstva za pitanja boraca, Saveza logoraša, predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić te porodice šehida i brojni građani.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno–oslobodilačkog rata Salko Bukvarević kazao je u izjavi za medije kako je datum formiranja 4. korpusa Armije RBiH jedan od vrlo značajnih datuma iz odbrane BiH od agresije te da se obilježavanjem ovakvih događaja ukazuje na "najznačajnije građane BiH", na one ljude koji su branili i odbranili državu BiH.

"Četvrti korpus je podnio veliki teret u odbrani BiH, dao veliki doprinos i zbog toga je naša trajna zadaća i obaveza da obilježavamo ove značajne datume i da se prisjećamo svih naših šehida i poginulih boraca, naravno, i svih onih kojih su dali dijelove tijela i svoju mladost za odbranu BiH", poručio je Bukvarević.

Jedan od ratnih komandanata 4. korpusa A RBiH Mustafa Polutak kazao je kako je ovaj korpus učinio "čudo" na prostoru cijele Hercegovine, ističući kako su branioci BiH, između ostalih i pripadnici 4. korpusa Armije RBiH, spriječili agresore da unište i podijele BiH.

"Da nije bilo našeg rukovodstva koje je uspješno vodilo odbranom BiH, da nije bilo hrabrih boraca i da nije bilo svih korpusa, a posebno Četvrtog, na ovom prostoru mi danas ne bi obilježavali ovu godišnjicu", ocijenio je Polutak.

U sklopu obilježavanja navedene godišnjice danas je, također, u Jablanici i Konjicu položeno cvijeće te odana počast žrtvama i poginulim borcima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije