Obilježena 21 godina od stradanja 48 mještana Ahatovića

Radiosarajevo.ba
Obilježena 21 godina od stradanja 48 mještana Ahatovića

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama na mjestu masakra u naselju Sokolina, općina Ilijaš, danas je obilježena 21 godina od stradanja 48 Bošnjaka, mještana Ahatovića.

Na mjesto svirepog ubistva, cvijeće su položile i počast odale delegacije Kantonalnog ministarstva za boračka pitanja općina Novi Grad i Ilijaš, kao i predstavnici brojnih boračkih udruženja, rodbina i prijatelji žrtava.

Tog tragičnog 14. juna 1992. godine ubijeni su: Meho Bašić, Salem Bečić, Ahmilo, Fadil i Nusret Bečković, Edin i Šućrija Bešić, Ibro Boloban, Amir Duraković, Juso Džuho, Alija, Ćazim, Mufid, Mujo, Mustafa i Nedžib Gačanović, Samir Hrustanović, Ejub Kalkan, Ale Mehmedović, Nedžad Mešanović, Midhat Muharemović, Armin, Edmir, Eldin, Fikret, Hemed, Mirsad, Muhamed, Refik, Salem, Šaćir, Uzeir, Zijad i Nazif Mujkić, Ramiz Novalija, Ramiz Peljto, Ismet, Izet, Mehmed, Nedžad i Sulejman Rizvanović, Enes, Enver, Muhamed, Salih i Suad Suljić, Ramiz Ušto i Mersudin Malagić.

Nakon obilaska spomen-obilježja "Sokolina", odata je počast i žrtvama ubijenim u masovnoj grobnici u selu Ravne, kao i kod spomen-obilježja ispred škole u Dobroševićima, gdje su evocirana sjećanja na branitelje Sarajeva i BiH. Istovremeno, odata je počast i na brdu Ranovača, mjestu pogibije 18 branitelja, koji su u pokušaju proboja prema slobodnoj teritoriji izgubili  živote, kao i na hair-česmi na Ranovači, te mezarju u Ahatovićima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije