Dan civilne zaštite: Dodijeljena priznanja i nagrade pojedincima i institucijama

Fena
Dan civilne zaštite: Dodijeljena priznanja i nagrade pojedincima i institucijama
Svečana sjednica Federalnog štaba civilne zaštite održana je danas u Sarajevu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite FBiH.

Bila je to prilika da se zaslužnim pojedincima, institucijama i organizacijama dodijele priznanja i nagrade civilne zaštite: Plaketa civilne zaštite, Zlatna značka civilne zaštite te Pismena pohvala i Pismena zahvalnica.

Zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević je čestitala dobitnicima ovih priznanja, istaknuvši da su "njihova predanost, rad, umijeće, poduzetnost i hrabrost u akcijama zaštite i spašavanja života i zdravlja ljudi na različite načine doprinosili jačanju zaštite i spašavanja u Federaciji BiH, promovirali svjesnost, vrijednost i ugled civilne zaštite u državi i regiji".

Po njenim riječima, svrha Svjetskog dana civilne zaštite jeste promicanje javne svjesnosti o civilnoj odbrani, civilnoj zaštiti i upravljanju u hitnim slučajevima kako bi se građani i civilno stanovništvo pripremili za zaštitu u slučajevima nesreće te na taj način smanjio rizik od katastrofe.

Dodala je da je unutar državna suradnja između struktura federalne, županijskih i općinskih organizacija civilne zaštite, vatrogasnih postrojbi, kao i različitih službi za spašavanje ključna za uredno i pravovremeno provođenje zaštite i spašavanja.

"Država, odnosno Federacija BiH ima obveze da se brine i o imovini, posebno o ljudima, i da preventivno djeluje, odnosno da se analiziraju stalno faktori rizika, da se sve ono što se može unaprijed predvidjeti da se to izbjegne, da se ne čeka katastrofa", navela je Milićević.

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite i direktor FUZC Fahrudin Solak je izrazio nadu da će u ovoj godini biti mnogo manje intervencija.

Podsjetio je na samo neke od aktivnosti pripadnika FUCZ u protekloj godini, među kojima su gašenje požara na planini Čvrsnici, zajedno s pripadnicima Oružanih snaga BiH kojima se ovom prilikom zahvalio. Naveo je i potragu za utopljenim mladićima u Miljacki i Bosni koja je, kako je kazao, bila najveća takvog obima u BiH, a i u regiji.          

"Ovo ukazuje na to da možemo raditi svi zajedno, bez obzira iz kojeg entiteta, općine, kantona, da prije svega imamo isti cilj. Nadam se da ćemo, ako se za to ukaže potreba, opet raditi slične stvari", kazao je direktor FUCZ-a.

Najavio je da su u ovoj godini planirali i učešće u međunarodnim vježbama gdje će predstavljati BiH, a jedna od njih je i NATO vježba koja će biti održana u Beogradu.

"Nadam se da će nam to prije svega poslužiti da budemo spremniji i blagovremeniji u narednom periodu", kazao je Solak, te čestitao svim dobitnicima priznanja i nagrada civilne zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije