Godišnjica genocida: Preživjele žrtve posjećuju mjesta gdje su ubijani Bošnjaci

Fena
Godišnjica genocida: Preživjele žrtve posjećuju mjesta gdje su ubijani Bošnjaci
Foto: Radiosarajevo.ba / Arhiv

U okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a Srebrenica" iz jula 1995. godine, članice udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida danas posjećuju mjesta masovnog stradanja Bošnjaka iz jula 1995. godine te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odaju počast nevinim žrtvama.

Nakon obilaska stratišta u Novoj Kasabi, Orahovcu, Petkovcima, Kozlula, Petkovaca, i Kravice, preživjele žrtve su posjetile "bijelu kuću" u Potočarima i položile cvijeće, a pored njih cvijeće su položili zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković i predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković.

"Danas smo posjetili deset mjesta na kojima su naši najmiliji ubijeni, a jedanaesto mjesto je posjeta grobnici na Budaku gdje je pronađena jedna kost mog sina. Cijeli dan obilazimo stratiša, majke se sjećaju i plaču. Dok smo žive posjećivat ćemo mjesta stradanja i nećemo dozvoliti da se zaboravi. Poslije naše smrti, mladi će se sjećati i čekati pravdu", izjavila je Feni predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić.

Predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić kazala je da je gledala kako odvode njenog supruga Junuza Ćatića.

"Ovi prozori se nisu vidjeli od stvari koji su imali naši najmiliji. Odveli su mi amidžića i od brata sina. Odavde su deportovani na druga mjesta i ubijeni", kazala je Ćatić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije