Danas obilježavanje 9. januara: U RS-u slavlje i veličanje, u FBiH negodovanje

S. H.
Danas obilježavanje 9. januara: U RS-u slavlje i veličanje, u FBiH negodovanje
Foto: BNTV / Banja Luka
U Republici Srpskoj (RS) danas se obilježava 9. januar, "Dan RS-a“, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Srpski zvaničnici i ove godine ističu da RS ima pravo proslavljati ovaj datum, dok bošnjački predstavnici vlasti ukazuju da je to kršenje odluka Ustavnog suda BiH.

Čelnici institucija manjeg bh. entiteta kao i srpski član Predsjedništva BiH istog su mišljenja da imaju pravo obilježavati Dan RS-a kojeg su već počeli proslavljati, dok su bošnjački zvaničnici u vlasti tog entiteta potpisali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o "Danu RS-a“.

Bošnjački i hrvatski zastupnici Koalicije "Domovina" (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o "Danu RS", jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta.

Reagirali su i iz FBiH. Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno počne ispunjavati obaveze u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Na navode da je podmladak SNSD-a, u nizu manifestacija povodom 9. januara, , napravio i pasoš Republike Srpske s datumom izdavanja 9. januara 2018. godine, reagirali su mladi iz SDP-a poručujući da je bolje da se u manjem bh. entitetu zabrinu odlaskom mladih.

Dodik je izjavio danas da je jedna od ambasadorica u BiH uputila pismo u kojem navodi da RS treba odustati od obilježavanja 9. januara kao "Dana RS-a“, što je, kako je rekao Dodik, neprihvatljivo.

"To bi isto bilo kada bih ja napisao u njenoj zemlji da oni trebaju oodustati od obilježavanja svoga dana" rekao je Dodik novinarima.

Kazao je da nije u pitanju ambasadorica SAD-a u BiH, ali nije želio precizirati o kome je riječ.

U Banjoj Luci su osim postavljenih zastava RS-a, primjetni i bilbordi uoči proslave 9. januara. Na jednom od bilborda piše „Svojim korakom, 9.januar“ te „Misli na otadžbinu“.
Već je formiran počasni vod od 50 policajaca koji će biti postrojen u uniformama koje će biti primjerene obilježavanju tog događaja.

Programom proslave, kao i prethodnih godina, predviđeni su tradicionalni prijemi kod predsjednika RS-a te svečani defile na Trgu Krajine, akademija u sportskoj dvorani "Borik“ i prijem u Administrativnom centru Vlade RS-a.

Predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik je 28. decembra organizirao prijeme za sportiste, studente, nagrađene učenike, delegacije kulturnih i naučnih radnika i predstavnika izdavača te delegacije Saveza nacionalnih manjina RS-a.

U Palati RS-a bile su i delegacije Narodne skupštine i Vijeća naroda, Vlade i predstavnika RS-a u institucijama BiH, delegacije Ustavnog suda, te pravosudnih organa RS-a, Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i delegacije Ministarstva odbrane BiH te Akademije nauka i umjetnosti RS-a.

Dodik je primio i delegacije boračkih organizacija, penzionisanih generala RS-a, Asocijacije stvaraoci RS-a, delegaciju udruženja vojnih penzionera RS u Oružanim snagama BiH, privrednike i predstavnike javnih medija.

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim 9. januar, "Dan RS-a“, a Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra prošle godine na posebnoj sjednici u Banjoj Luci usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku.

Srpski zvaničnici se pozivaju na taj zakon i tvrde da RS ima pravo da praznuje svoj dan, što je urađeno i 9. januara prošle godine, kada je održan svečani defile pripadnika policije, ratnih veterana, studenata sportskih udruženja i kulturno-umjetničkih društava iz bh. entiteta RS.

Za Bošnjake 9. januar nije prihvatljiv kao dan tog entiteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije