Obilježavanje 70 godina bitke na Sutjesci 15. juna

Radiosarajevo.ba
Obilježavanje 70 godina bitke na Sutjesci 15. juna


U Nacionalnom parku Sutjeska - Dolina heroja na Tjentištu Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNORBiH) će 15. juna obilježiti 70. godišnjicu Bitke na Sutjesci.

Nakon dostojanstvenog obilježavanja godišnjice slavne Bitke na Neretvi, u ovoj godini će biti obilježena kako godišnjica Bitke na Sutjesci, tako i 70. godišnjica ZAVNOBiH-a.

«Bitka na Sutjesci je i najbolji primjer zajedničke borbe pripadnika iz svih naroda s područja ne samo Bosne i Hercegovine nego i cjelokupnog prostora bivše SFRJ», ističu iz SABNORBiH-a te podsjećaju da su u ovoj bitki učestvovali ne samo narodi iz bivše SFRJ nego i Albanci, Česi, Mađari, Slovaci, Rusini, Poljaci, Rusi, Italijani, Nijemci, Englezi, te po jedan Kanađanin, Bugarin, Irac i Ukrajinac. To svjedoči da je ideja antifašizma univerzalna i da Bitka na Sutjesci služi na čast svim narodima koji su u njoj učestvovali”, navode iz SABNORBiH-a.

U Bici na Sutjesci učestvovalo je 22.148 boraca i sanitetskog osoblja. Poginula su 7.543 pripadnika, od kojih 6.946 muškaraca i 597 žena uključujući i 352 bolničarke.

Iz SABNORBiH-a pozivaju građane Bosne i Hercegovine da učestvuju u obilježavanju 70 godina od Bitke na Sutjesci i tako odaju počast žrtvama i osnaže antifašistički front u Bosni i Hercegovini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije