Obilježavanje 67. godišnjice bitke na Kozari

Radiosarajevo.ba
Obilježavanje 67. godišnjice bitke na Kozari

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Rade Ristović poručio je povodom 67. godišnjice bitke na Kozari da je obilježavanje godišnjice Kozarske epopeje obaveza, ali i želja da stradanje naroda na ovom području ne bude samo uspomena, već i opomena za sva vremena i generacije koje dolaze.

Obilježavanje godišnjice organizuje Odbor Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, a manifestacija pod nazivom "Kozara spominje i opominje" počela je prijemom, koji je resorni ministar organizovao za predstavnike SUBNOR-a i goste.

Obilježavanje je nastavljeno parastosom poginulim borcima i civilnim žrtvama narodno-oslobodilačkog rata, a brojne delegacije su položile vijence ispred memorijalnog zida na Mrakovici.

Bitka na Kozari je počela 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana do proboja na jugozapadnom dijelu Kozare, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Bitka na Kozari, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbijegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora, jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

Na Memorijalnom zidu na Mrakovici upisana su imena 9 921 partizanskog borca poginula u borbama na ovom području tokom Drugog svjetskog rata, a istoričari su prikupili podatke o 33 398 pobijenih civila, dok sudbina mnogih ni do danas nije poznat

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije