Obespravljeni radnici Drvara osnovali novi sindikat

Radiosarajevo.ba
Obespravljeni radnici Drvara osnovali novi sindikat

 

Obespravljeni radnici u opštini Drvar objavili su formiranje zajedničkog sindikata na nivou opštine, koji će aktivno promovisati zaštitu njihovih prava, stoji u saopštenju Centra za građansku saradnju, koga su potpisale Kata Marijan Križelj i Zulka Baljak.

„Poslodavci svakodnevno krše prava radnika; radnici rade bez penzijskog i zdravstvenog osiguranja s neredovnom isplatom plata, dobijaju otkaze zbog sindikalnog organizovanja, kažnjavaju se kada traže svoja prava. Zbog inertnosti i neefikasnosti opštinskih i kantonalnih institucija koje su nadležne za provođenje Zakona o radu FBiH i sankcionisanje prekršilaca, radnici iz više sektora u opštini Drvar odlučili su se udružiti i zajednički boriti za svoja prava. U toku je proces registracije sindikata“, ističe se u saopštenju.

Novoformirani sindikat će sarađivati s Koalicijom za bolju zaštitu radničkih prava, koja okuplja 16 sindikata i 4 nevladine organizacije iz Zapadnohercegovačkog i Hercegbosanskog kantona. Koalicija je formirana u sklopu projekta Lobiranje za bolju zakonsku zaštitu radničkih prava, koji provode Centar za građansku saradnju i Udruženje građanki Grahovo, koji finansira Evropska unija. Projekat ima za cilj poboljšati zakonsku zaštitu radničkih prava, a osim formiranja Koalicije, radi se na dokumentiranju slučajeva kršenja radničkih prava, ponašanje poslodavaca i rad institucija u provođenju Zakona o radu FBiH. Nakon ovoga će biti izrađene preporuke za bolje provođenje Zakona o radu i drugih zakonskih akata, koji regulišu prava iz radnog odnosa. Koalicija je predložila i podržave formiranje sindikata u opštini Drvar, kaže se na kraju saopštenja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije