Obavijest za građane Bosne i Hercegovine koji primaju njemačku penziju

0
Radiosarajevo.ba
Obavijest za građane Bosne i Hercegovine koji primaju njemačku penziju
Foto: Pexels / Njemačka

Svako ko živi u inozemstvu i prima penziju iz Njemačke ne samo da jednom godišnje dobije poštu od penzionog osiguravajućeg društva s obavijesti o usklađivanju penzije, nego pismo često sadrži i važnu potvrdu koju ne treba zanemariti.

Takozvanu potvrdu o životu “Lebensbescheinigung” moraju svake godine priložiti mnogi penzioneri čija se penzija isplaćuje u inozemstvu. To je dokaz da ste živi i obrađuje se putem penzionerske službe Deutsche Post AG.

Primatelji koji žive u Njemačkoj, ali imaju strani bankovni račun također će biti kontaktirani. Pogođeni moraju učiniti tri stvari:

Delegacija EU odala počast 'nevinim civilima' na groblju Vojske RS, odmah se oglasio Emir Suljagić

Delegacija EU odala počast 'nevinim civilima' na groblju Vojske RS, odmah se oglasio Emir Suljagić

  • Ispunite potvrdu
  • Uzmite potvrdu službenog tijela
  • Pošaljite natrag originalne obrasce
  • Ako ste izgubili obrazac, možete preuzeti potvrdu
  • Moguća digitalna potvrda Lebensbescheinigung

Pozadina o traženoj potvrdi: njemačko penziono osiguranje želi izbjeći isplate nakon smrti. Važno je da primatelji provjere sve podatke na potvrdi. Ako je potrebno, greške treba ispraviti i dokument potpisati.

Osim toga, potrebna je službena potvrda koju možete dobiti, naprimjer, od lokalnih vlasti, banaka ili njemačkih predstavništava u inozemstvu. Pogođene potom potvrdu i potvrdu pakiraju u priloženu omotnicu i sve šalju natrag.

Za to postoje predviđeni rokovi, naprimjer za 2024. to je 16. augusta.

Važno: ne bude li odgovora do sredine oktobra, isplata penzije prestaje od kraja novembra. Ako se potvrda o životu ne dokaže do kraja aprila sljedeće godine, penzioni će zavod trajno obustaviti isplatu.

Dobro je znati: Slanje dokumenata e-poštom ili faksom nije dopušteno. Alternativno, također možete pružiti dokaz digitalno. Za to je potreban pametni telefon koji možete koristiti za fotografiranje QR koda na pismu koje ste dobili. Identifikacija se zatim odvija putem aplikacije PostIdent. Postoje upute korak po korak.

Njemačka je već toliko dobro povezana s nekim zemljama da tamošnji penzioneri ne moraju ispunjavati potvrdu o životu. To su: Belgija, Bugarska, Danska, Finska, Izrael, Italija, Hrvatska, Luksemburg, Nizozemska, Austrija, Poljska, Švedska, Švicarska i Španija, piše portal Fenix magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije