Obavezan pritvor nakon prvostepene presude

Radiosarajevo.ba
Obavezan pritvor nakon prvostepene presude

 

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, s ciljem usklađivanja s odlukom Ustavnog suda BiH u dijelu koji definira određivanje obveznog pritvora nakon izricanja prvostepene presude

Izmjenom Zakona, koji će Ministarstvo pravde uputiti u parlamentarnu proceduru, propisano je da nakon izricanja presude na kaznu zatvora sud može optuženom odrediti, odnosno produžiti pritvor uzimajući u obzir sve okolnosti povezane sa izvršenjem kaznenog djela, odnosno ličnosti počinitelja, o čemu se donosi posebno rješenje.

Vijeće ministara BiH većinom glasova je utvrdilo Prijedlog zakona o volontiranju, kojim se utvrđuju uvjeti i osnovna načela volontiranja, prava i dužnosti volontera i organizatora volontiranja te uvodi državna nagrada za volontiranje. Državna nagrada za volontiranje najviše je priznanje koje dodjeljuje Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine za volontiranje, doprinos promoviranju volontiranja i druge volonterske aktivnosti. Ministarstvo pravde dostavit će prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH. 
Popis

Utvrđen je i Prijedlog osnova za pokretanje postupka za zaključivanje Dopune br. 2 Sporazuma o financiranju između BiH i Europske komisije u svezi s državnim programom (DIO II) za 2009. godinu u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć.  Ministarstvo financija i trezora dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložena je direktorica Direkcije za europske integracije Nevenka Savić. Prijedlogom osnova, između ostalog, utvrđena je alokacija granta za Projekt popisa stanovništva u ukupnom iznosu od 7,5 miliona eura, koji se dodjeljuje Agenciji za statistiku BiH.

Neum

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Zajedničke izjave o tumačenju i primjeni članka 11. Sporazuma o slobodnom tranzitu preko teritorija Republike Hrvatske ui iz Luke Ploče i preko teritorija Bosne i Hercegovine u Neumu. Ministarstvo vanjskih poslova dostavit će prijedlog osnova Predsjedništvu BiH s ciljem osiguranja uvjeta, koji će olakšati prelazak zajedničke državne granice nakon što Republika Hrvatska preuzme obveze koje će proisteći iz njezinog predstojećeg članstva u Europskoj uniji.

Zajednička izjava omogućuje daljnju primjenu Sporazuma o slobodnom tranzitu preko teritorija Republike Hrvatske u i iz Luke Ploče i preko teritorija Bosne i Hercegovine u Neumu, a na taj način i ekvivalentan tretman tranzitnog režima kroz Neum u i iz Luke Ploče.

Potrošači

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o usvajanju Državnog godišnjeg programa za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine za 2013. godinu, koji je pripremilo Vijeće za zaštitu potrošača BiH radi poboljšanja kvalitete života svih građana BiH i promocije važnosti zdravlja i sigurnosti potrošača. 

Riječ je o cjelovitom dokumentu kojim se kreira politika zaštite potrošača, definiraju prioriteti i određuje oko 100 mjera za njihovo ostvarenje u 2013. godini.

Trgovina ljudima

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva sigurnosti o stanju trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini i Izvješće o provedbi Akcijskog plana za borbu protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini za 2012. godinu, u kojem se navodi da je evidentan trend blagog porasta broja identificiranih domaćih žrtava trgovine ljudima i stagnacija broja identificiranih stranih žrtava u odnosu na prethodne godine. 

Prema Izvješću, u 2012. godini se, kao i prethodnih godina, najviše trgovalo ljudima zbog eksploatacije radne snage, posebno djece u svrhu prosjačenja, iskorištavanja druge osobe radi vršenja prostitucije, odnosno pružanja seksualnih usluga te prodaje maloljetnih osoba radi zaključivanja prisilnog, odnosno ugovorenog braka. 

U protekloj godini kontinuirano su provođene aktivnosti s ciljem suzbijanja trgovine ljudima, koje su uključivale mjere za jačanje okvira potpore, izgradnju kapaciteta nadležnih institucija i organizacija, prevenciju trgovine ljudima, zaštitu žrtava, kazneno gonjenje počinitelja ovih kaznenih djela, jačanje partnerstva između vladinog i nevladinog sektora te unapređenje međunarodne suradnje.

Kontrola hrane za životinje

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Pravilnik o metodama uzorkovanja i analitičkim metodama za provedbu službenih kontrola hrane za životinje, koji je usklađen s odgovarajućim uredbama Europske unije. Ovim pravilnikom uređuju se pravila za uzimanje uzoraka za analizu i prikaz rezultata, kao i metode koje se koriste za analizu i provođenje službenih kontrola hrane za životinje. 

Odredbe Pravilnika provodit će Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, nadležna tijela entiteta i Brčko Distrikta BiH u ministarstvima i inspektoratima, putem službenih veterinara i veterinarskih inspektora. 

Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vijeće ministara danas je donijelo je Pravilnik o maksimalno dopuštenim količinama kokcidiostatika ili histomonostatika u hrani, koji su posljedica neizbježnog onečišćenja hrane za životinje tim tvarima za one vrste životinja za koje njihovo dodavanje u hrani nije namijenjeno. Donošenje ovog pravilnika neophodan je korak u procesu postepenog usklađivanja s europskim standardima u sektoru zaštite zdravlja bilja, rečeno je u današnjem saopćenju Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije