Obama: Razmatramo sve opcije za Libiju

Radiosarajevo.ba
Obama: Razmatramo sve opcije za Libiju

Sjedinjene Američke Države (SAD) razmatraju sve opcije za rješenje libijske krize, kako vojne tako i nevojne, izjavio je američki predsjednik Barack Obama i ocijenio da se historija okreće protiv Moammara Gaddafija.

- Postoji niz opcija, kako vojnih tako i nevojnih, koje razmatramo, a odluku ćemo donijeti na osnovu toga šta je najbolje za libijski narod, rekao je Obama na pres-konferenciji.

On je precizirao da je naložio ministarstvu odbrane i State Departmentu da ispitaju sve raspoložive opcije, kao i da će odluka biti donijeta u konsultacijama s međunarodnom zajednicom.

- Želim da osiguram da SAD imaju pune kapacitete da reaguju brzo, ako se pogorša situacija i ako imamo humanitarnu krizu. Važno je da to uradimo u konsultacijama s međunarodnom zajednicom. To ne radimo samo u SAD-u u okviru naših agencija, već i kroz konstultacije u NATO-u, dodao je Obama.

Američki predsjednik je ocijenio da u Libiji postoji opasnost da dođe do ćorsokaka koji vremenom može postati krvav, i istakao da je i to nešto što se mora razmotriti.

Obama je dodao da je odobrio da se američki vojni avioni koriste da bi se Egipćani, koji su izbjegli iz Libije u Tunis, mogli vratiti kućama. Po njegovim riječima, poruka koja se će SAD i dalje slati vlastima u Libiji jeste da nasilje mora prestati.

- Gaddafi je izgubio legitimitet da vodi zemlju i on mora da ode. Oni oko njega treba da znaju: historija se okreće protiv Gaddafija, istakao je Obama i dodao da će isto tako svi koji su počinili nasilje protiv libijskog naroda morati da odgovaraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije