Obama pozvao i Radončića na 'molitveni doručak' u Washington

Radiosarajevo.ba
Obama pozvao i Radončića na 'molitveni doručak' u Washington

Na tradicionalni molitveni doručak u Washingtonu, na koji američki predsjednik poziva dužnosnike iz cijelog svijeta, ove je godine poziv dobilo više dužnosnika iz Bosne i Hercegovine.

Osim predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare pozvani su i entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ambasador BiH u SAD Haris Hrle te nedavno imenovani generalni konzul BiH u Chicagu Ivan Šušnjar.

Među pozvanima je i, prema neslužbenim informacijama i nedavno uhapšeni, lider SBB-a Fahrudin Radončić, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Tradicija okupljanja na Molitvenom doručku u SAD počela je 1953. godine, pod predsjednikom Dwightom D. Eisenhowerom, koji je okupio skupinu kongresmena na skupu čiji je cilj bio pomoći u prevladavanju podjela u tadašnjem američkom društvu.

Prvobitna ideja da se političari, i iz vlasti i iz opozicije, zajedno mole za mir i uspjeh SAD prerasla je u organiziranje međunarodnog molitvenog doručka na koji se, osim domaćih, pozivaju i svjetski lideri i političari da se zajednički mole za mir u svijetu.

Nacionalni molitveni doručak je manifestacija koja traje nekoliko dana, okuplja oko 3.500 gostiju i sastoji se iz mnoštva sastanaka, ručkova i večera, ali je središnji događaj - doručak. Inače, Kongres SAD  predlaze uzvanike a State department ih provjerava i poziva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije