O turističkom obilasku 'Naslijeđa Ratka Mladića'

Radiosarajevo.ba
O turističkom obilasku 'Naslijeđa Ratka Mladića'

Organizacija mladih Socijaldemokratske unije Bosne i Hercegovine (SDUBiH) regairala je danas saopćenjem povodom vijesti o bizarnoj turističkoj ponudi agencije „Political tours“ iz Velike Britanije, koja obuhvata obilazak mjesta najvećih stradanja i boravka ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini i Srbiji pod nazivom „nasljeđe Ratka Mladića“.

SDU-a traži od britanske ambasade u BiH zvaničnu ispriku povodom ovakve uvrede na račun žrtava agresije, u suprotnom, smatrat će da je turistička ponuda „nasljeđe Ratka Mladića“ zvaničan stav Vlade Njenog Kraljevskog Veličanstva o BiH, navedeno je u saopćenju.

Od ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije organizacija traži da uputi protestnu notu britanskom ambasadoru u BiH i premijeru Velike Britanije Davidu Kameronu. Ako to ne učini, smatrat će da su Lagumdžijini gafovi u posljednje vrijeme dio scenarija u kojem se želi 'zacementirati' postojeće stanje u BiH, navedeno je također.

"Ovakva uvreda za žrtve agresije na BiH dolazi iz Velike Britanije, zemlje koja stoljećima baštini cinizam kao vid političkog izražavanja, ali ovakvo ponižavanje žrtava previše je degutantno i za poslovično cinične Britance.

'Political tours' bi za start paket aražmana 'nasljeđe Ratka Mladića' morala uvrstiti i posjetu dvorcu Lorda Pitera Karingtona 6. Barona od Karingtona u Uptonu i kući u Plimptonu u okrugu Devon, gdje je rođen Lord David Oven.

Ta dvojica britanskih diplomata su zajedno s tadašnjim britanskim ministrom vanjskih poslova Daglasom Herdom vodili aktivnu politiku etničke podijele BiH produžavajući konfikt, osudivši na taj način državu BiH na nestanak, čime su postali suodgovorni za zločin genocida koji se desio u BiH nad nesrpskim stanovništvom", citat je iz saopćenja.

Žrtve agresije na BiH sada su predmet turističke atrakcije za britance, a to je ne  samo neukusno, nego je i s aspekta saradnje dviju zemalja potpunosti neprihvatljivo, zaključuje omladinska organizacija SDU-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije