O trećem entitetu i otcjepljenju RS-a

Radiosarajevo.ba
O trećem entitetu i otcjepljenju RS-a

Turistički izlet lidera šestorke u Italiji završio je neslavno, stavovi su daleko od približavanja.

Namjera organizatora da o ustavnim rješenjima i drugim pitanjima razgovara sa šestorkom provedena je na dvije panel-diskusije. Prvi su razgovarali lideri SDP-a BiH, HDZ-a 1990 i SDS-a sa izvjestiteljicom Evropskog parlamenta Doris Pack. Pokazalo se da panel-diskusija koja je uslijedila nije bila ni na tragu ove koje je protekla u pozitivnoj i prilično tolerantnoj atmosferi.

Naime, stupanje na scenu dvojca Čović-Dodik odredilo je i tok i kraj ovog sastanka. Sve što su po ovdašnjim medijima pričali danima prije, ponovili su u kudikamo oštrijoj i pogubnijoj formi u Italiji, na drugom dijelu panela, na kojem su učestvovali zajedno sa liderom SDA Sulejmanom Tihićem i Paolom Pampolini.  

Dragan Čović ponovo je zatražio teritorijalno prekrajanje BiH, spomenuo treći entitet, podvukao da je HDZ jednako Hrvati u BiH. I uz to sve uspio izričito staviti do znanja da se njegove riječi i zahtjevi ne smiju ignorirati.

To izlaganje poslužilo je kao šlagvort Miloradu Dodiku, koji je u svom stilu jasno i glasno zatražio: Ustav BiH, o kojem bi prema prethodno potpisanom sporazumu, odlučivala entitetska zakonodavna tijela, te u okviru tog istog ustava, mehanizam koji bi omogućio mirno otcjepljenje RS-a od BiH. Drugim riječima disoluciju BiH. A zatim i zasebna mapa puta ka EU-u za RS. Uz to i prekrajanje BiH po konfederalnom principu, pa odvojene, entitetske reprezentacije u sportu koje bi nastupale zasebno na takmičenjima poput Engleske, Škotske, Velsa ili Sjeverne Irske, ukidanje Suda i Tužiteljstva BiH, ukidanje OHR-a...

Na ovakve antidržavne zahtjeve uslijedila je žestoka reakcija predsjednika SDA Sulejmana Tihića, koji nije mogao vjerovati u istupe lidera koji, nazovi, planiraju formirati vlast na državnom nivou. Stranke Platforme ostale su ujedinjene jer je istovremeno  lider SDP-a jasno naglasio kako je nedopustivo da se sastanak okonča u ovakvom antidržavnom tonu te zatražio osudu ovakvog ponašanja.

Šta se dešavalo na kolokviju u Cedenabbiju

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije