O Radmanovićevoj izjavi: Skandalozno, neodgovorno...

Radiosarajevo.ba
O Radmanovićevoj izjavi: Skandalozno, neodgovorno...

 

"Podsjećam da Skupština RS-a ima jednu deklaraciju gdje se kaže da ćemo, kad polovina UN-a prizna Kosovo, smatrati da je promijenjen međunarodni sistem i da i mi imamo pravo da se odvojimo! To nije rekao jedan pojedinac u RS-u, kao što se stalno voli spominjati, nego Parlament RS-a. Pored toga, ali i prije, treba znati da je većina srpskog naroda htjela neku vrstu samostalnosti i da to nikada nije potpuno prevaziđeno. To se može uspoređivati sa Kosovom iz srpskog ili albanskog ugla...", izjavio je u jučerašnjem intervjuu član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović.

'Ako polovina UN-a prizna Kosovo RS ima pravo da se odvoji'

Iako ovakve izjave od predstavnika Republike Srpske ne iznenađuju, još manje šokira to što je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata, stranke Milorada Dodika, ovakvog stava, ipak zabrinjava to što član Predsjedništva Bosne i Hercegovine ima ovakve istupe.


Mile Lasić

Profesor Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić ocijenio je za Oslobođenje da je Radmanovićeva izjava o mogućnosti odvajanja RS-a iz BiH "skandalozna i neodgovorna, koju nismo očekivali od gospodina umjerene retorike".

"Samo u eresovskim glavama je moguće ponovo dovoditi u pitanje uspostavljenu arhitekturu na prostoru zapadnog Balkana među zemljama sljednicama pokojne Jugoslavije. Ta arhitektura je završena i ona podrazumijeva upravo srpskom krivnjom sedam novih zemalja. Nikakve simetrije, nikakve paralele nisu opravdane sa stanovišta međunarodnog prava. To su samo suludi snovi pojedinaca iz RS-a", prokomentirao je Lasić.


Tanja Topić

A politička analitičarka Tanja Topić izjavila je da ne vidi između Kosova i Republike Srpske nikakvu uzročno-posljedičnu vezu:

"Vrlo je zanimljivo da upravo od Radmanovića dolazi ovakva izjava budući da je umjeren političar. Na ovaj način se stvaraju tenzije, bez ozbiljnijeg razmišljanja o mogućim posljedicama. Rekla bih da se radi o političkoj zloupotrebi, jer kad god kome treba, bilo u Srbiji, bilo u Republici Srpskoj zvecka se referendumom, otcjepljenjem, odvajanjem od BiH.“


Žarko Papić

I Žarko Papić, politički analitičar i direktor nevladine organizacije Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju, smatra da je riječ o vrlo negativna izjava.

"Radi se o dvije neuporedive stvari. Jedna je stvar matematike, a druga je stvar međunarodno priznati status, mislim na BiH koja se suverena i nedjeljiva. Ne znam šta je član Predsjedništva BiH htio postići ovom izjavom. Nemam nikakvu ideju. Smatram da se Kosovo i RS apsolutno ne mogu porediti", rekao je Papić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije