Mektić u Briselu: O prevenciji radikalizma, borbi protiv terorizma...

Anadolija
Mektić u Briselu: O prevenciji radikalizma, borbi protiv terorizma...
Prevencija radikalizma, te borba protiv terorizma i nelegalne trgovine oružjem bila je tema razgovora tokom susreta u Briselu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i potpredsjednika belgijske vlade i ministra unutrašnjih poslova Jana Jambona.

Ovaj sastanak dio je nastojanja Ministarstva sigurnosti BiH da ojača bilateralnu saradnju, posebno sa zemljama regiona i Evropske unije, u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Mektić je upoznao sagovornika sa mjerama koje BiH poduzima u ovoj oblasti, te liderskoj ulozi Ministarstva sigurnosti BiH u regionalnom pristupu borbi protiv terorizma.

U cilju jačanja odnosa u oblasti sigurnosti između BiH i Belgije, dogovorena je razmjena iskustava u prevenciji radikalizma. Također, ministri su ocijenili da je za prevenciju izuzetno važna i efikasna razmjena informacija, te je pokrenuta procedura za potpisivanje Sporazuma o razmjeni tajnih podataka.

S obzirom na pozitivna iskustva rada zajedničkih istražnih timova i rezultate u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala ostvarene sa pojednim zemljama EU, dogovorena je primjena ovog modela u saradnji policijskih agencija BiH i Belgije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije