O povratku trebamo ponovo razgovarati

Radiosarajevo.ba
O povratku trebamo ponovo razgovarati

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović izjavio je danas u Fojnici da je potrebno ponovo otvoriti raspravu o procesu povratka u oba entiteta, jer u posljednjih godinu dana "neki ovo pitanje žele da ostave po strani".

Osmanović je ovo izjavio u pauzi sastanka koji je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica organiziralo s resornim kantonalnim ministrima, predstavnicima drugih institucija zaduženih za pitanja povratka i međunarodnih organizacija radi prezentacije informacija o raspoloživim sredstvima, te urađenom u 2011. i planiranom u 2012. godini.

- Itekako je potrebno razgovarati o ovom pitanju, pogotovo o onima koji su se vratili a suočavaju se s teškom ekonomskom situacijom, kazao je ministar Osmanović.

Prema podacima koje je naveo, oko 115.000 ljudi u BiH želi da se vrati u mjesta gdje su živjeli do 1992. godine, od čega više od 60.000 na područje Republike Srpske, a ostali na područje Federacije BiH i Brčko Distrikta.

To zahtijeva daleko veće budžete na nivou države, entiteta i kantona i danas se na razgovorima s kantonalnim ministrima pokušalo dogovoriti da se ne smanjuju budžeti namijenjeni za povratak, nego da se pokuša da se oni povećaju, navodi Osmanović.

Sastanak je, također, bio u pripremi planova za 2012. godinu, kako bi se proces povratka u saradnji Vlade FBiH, kantonalnih vlada i međunarodnh organizacija učinio što bržim i efikasnijm, a posebno njegovo ekonomsko jačanje.

Osmanović priznaje da je u ovom procesu u proteklom periodu bilo "svega", uključujući dosta obnovljnih kuća koje su danas prazne.

- Zato nastojimo da se u ovom periodu prije svega posvetimo onima koji su se vratili, a koji žive u neodgovarajućim uvjetima, i onima koji su se vratili, imaju riješeno stambeno opitanje, ali imaju problem radnih mjesta, kazao je ministar.

U tom smislu, naveo je on, pokrenuta je incijativa da povratnici u određenom smislu budu u "povlaštenom položaju", odnosno da kroz neke projekte lakše dolaze do radnih mjesta nego do sada, te da se kroz kreditne linije koje će se pokrenuti u 2012. godini potaknu velike privredne kompanije da zapošljavaju povratnike i u RS-u i u Federaciji.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije