O korupciji u javnim nabavkama

Radiosarajevo.ba
O korupciji u javnim nabavkama

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je danas raspravu o principima Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH. 

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević je tokom diskusije kazala da je Zakon o javnim nabavkama „Ahilova peta“ bh. društva, da je to „jedno kancerogeno žarište korupcije“ sistema i da potreban novi zakon. 

„Agencija za javne nabavke je uradila nacrt tog zakona i on se nalazi na sajtu agencije. Smatram da je bespotrebno da mi danas usvajamo ove izmjene i dopune. Predlagač treba ove izmjene i dopunu da ugradi u taj nacrt, da se obrati Agenciji jer su oni uputili i poziv svim relevantnim institucijama da dostave svoje mišljenje“, kazala je Pandurević. 

Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić je također kazala da BiH ima loš zakon o javnim nabavkama, te da je ta primjedba sastavni dio gotovo svih revizorskih izvještaja. 

Zastupnica PDP-a Vesna Krstović Spremo smatra da je sadašnji Zakon o javnim nabavkama sporan, te da je poznato da BiH predstavlja jednu od najkorumpiranijih država u našem orkuženju. 

Zastupnik SDA Salko Sokolović je kazao da postojeći zakon ima puno nejasnoća i potreba je da se on mijenja. 

Predloženim izmjenama utvrđeno je da se iz primjene ovog zakona izuzimaju nabavke u vezi s prirodnim ili zakonskim monopolom (struja, voda, gas) do otvaranja relevantnog tržišta za konkurenciju. 

Također, izuzete su i nabavke povezanih preduzeća koja osnivaju javni organi s ciljem zadovoljenja općih potreba koje nemaju industrijski i komercijalni karakter. 

Poslanici su obavili raspravu o principima Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH. 

Predloženim zakonom uvode se naknade za odvojeni život, troškove smještaja, naknada za prijevoz na posao i s posla i naknada za ishranu u toku rada.

Također, regulira se ostvarivanje prava na naknadu za slučaj teške povrede na radu sudije ili tužioca, teške bolesti ili invalidnosti sudije ili tužioca ili člana njegove uže porodice, smrti sudije ili tužioca ili smrti člana njegove uže porodice, naknadu za porodiljsko odsustvo i naknada u slučaj u prekobrojnosti .

Za realizaciju predloženih zakonskih rješenja potrebno je 856.000 KM godišnje. 

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma nije podržala principe predloženog zakona. 

Obavljena je rasprava i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. 

Poslanici su završili raspravu o svim tačkama dnevnog reda i nakon pauze će se izjašnjavati o svakoj od njih.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije