O izjavi ef. Kavazovića oglasili se i iz Ureda visokog predstavnika

7
Radiosarajevo.ba
O izjavi ef. Kavazovića oglasili se i iz Ureda visokog predstavnika
Foto: MINA / Reisul-ulema Kavazović

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u intervjuu za MTV Igman govorio je o napadima na Islamsku zajednicu i njene uposlenike, o sporazumu Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine, te o stanju u našoj domovini i Islamskoj zajednici.

"Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ’92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem", kazao je reisu-l-ulema gostujući na ovoj televiziji.

Na izjavu su reagovali lideri SNDS-a i HDZ-a koji ističu da je riječ o 'huškanju na rat', a u međuvremenu su se oglasili iz OHR-a gdje su dali sljedeći komentar:

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

"Ured visokog predstavnika, kao i sam visoki predstavnik izuzetno poštuje reisu-l-ulemu Kavazovića. Osobe koje su odgovorne za promicanje poizitivnog razvoja u Bosni i Hercegovini trebaju zajedno naglasiti da nema ničega što bi situaciju u 2023. godini moglo povezati sa užasnim okolnostima iz 1992.

Institucije Bosne i Herecegovine su mjesto za političke rasprave. Nema potrebe da ih se brani oružjem. Postoji snažno i održivo opredjeljenje, kako na međunaorodnom nivou, tako i na domaćem nivou u pogledu funkcioniranja institucija.

Sva pitanja i rasprave trebaju biti riješeni konkretnim demokratskim mjerama i u okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma", saopćeno je iz OHR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije