NSRS: Završena rasprava o Inzkovim odlukama

Radiosarajevo.ba
NSRS: Završena rasprava o Inzkovim odlukama

U Narodnoj skupštini RS-a večeras je okončana rasprava povodom stavova Vlade RS-a u vezi s odlukama visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu od 14. decembra ove godine.

Tokom pauze bit će utvrđeno da li će se poslanici večeras ili sutra izjašnjavati o zaključcima u vezi s ovom jedinom tačkom današnjeg posebnog skupštinskog zasjedanja.

Vlada RS-a očekuje od Narodne skupštine da se izjasni u vezi s djelovanjem visokog predstavnika, ali i da referendumom omogući građanima RS-a da iznesu mišljenje o tome.

Zatraženo je i formiranje skupštinske komisije koja bi inovirala postojeći Zakon o referendumu kako bi u dogledno vrijeme građani RS-a mogli da se izjasne da li se protive nametanju odluka visokog predstavnika i da li podržavaju Dejtonski sporazum.

Referendum u martu?

Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je da bi okvirni datum održavanja referenduma u RS-u mogao biti mart naredne godine.

„U ovom trenutku je od ključne važnosti da odbijemo stavove visokog predstavnika i potvrdimo našu odluku o referendumu. Nije problem da datum održavanja referenduma, okvirno, bude mart iduće godine“, rekao je Dodik u Skupštini RS-a.

Izjavio je i da entitetski parlament „ne mora žuriti s utvrđivanjem datuma referenduma“, već da se prvo mora promijeniti važeći zakon u ovoj oblasti, a zatim utvrditi datum održavanja izjašnjavanja građana.

Naveo je i da će na eventualno raspisani referendum povodom odluka visokog predstavnika od 14. decembra imati pravo izaći svi građani RS-a bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

“Svi građani RS-a imat će pravo da izađu na referendum i niko ih neće prisiljavati i neće biti predviđene nikakve kaznene sankcije ako neko ne izađe na taj referendum“, naglasio je Dodik.

Rekao je i da konstitutivnost naroda u BiH nije dejtonska kategorija, već da je to pitanje nametnuo visoki predstavnik u BiH, "kršeći međunarodni sporazum", te da on lično nije protiv konstitutivnosti, već protiv pravnog nasilja koje je korišteno.

Komentirajući kvalifikaciju koju je dao Međunarodni sud pravde u vezi sa Srebrenicom, Dodik je dodao da on podržava „tu presudu da je riječ o lokalnom genocidu, ograničenog karaktera, koji su počinili pripadnici određenih formacija“.

Kuzmanović: "Za nekoliko dana, RS postaje punoljetna"

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović izjavio je danas da je vrijeme "starateljstva i tutorstva" nad RS-om prošlo te pozvao poslanike da podrže zahtjev Vlade RS-a o izjašnjavanju građana na referendumu o posljednjim odlukama visokog predstavnika.

"Za nekoliko dana RS postaje punoljetna - navršava osamnaest godina svog nastanka, postojanja i rasta. I to nam, i simbolično rečeno, daje potpuno i legitimno pravo da samostalno i suvereno odlučujemo o svojoj sudbini. Zato, želimo jasno reći: vrijeme starateljstva i tutorstva je prošlo", ustvrdio je Kuzmanović.

Vezano:
NSRS o odlukama visokog predstavnika

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije