NSRS: Povučene sporne izmjene i dopune Izbornog zakona

Radiosarajevo.ba
NSRS: Povučene sporne izmjene i dopune Izbornog zakona

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS-a, koji je u proteklom periodu osporavan od opozicije, povukao je večeras njegov predlagač predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, prenosi Fena.

Iz SDA, ali i Stranke za BiH, ranije je ukazivano ma to da je sporni nacrt antiustavan.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Šefket Hafizović ukazao je i na to da su izmjene i dopune entitetskog izbornog zakona u direktnom sukobu sa Izbornim zakonom na nivou BiH, dok Radojičić tvrdi suprotno, uz stav da je trenutni Izborni zakon RS-a neprimjenjiv jer se značajno razlikuje od državnog zakona.

Za SDS je zakon bio neprihvaljiv jer predviđa smanjenje broja registriranih birača u izbornim jedinicama 5 i 6, a povećanje u jedinicama 1 i 2, čime bi, smatraju, došlo do uzimanja mandata istočnom dijelu RS-a.

S druge strane, Radojičić smatra da bi izmjene i dopune Izbornog zakona trebalo da podrži više od neophodne skupštinske većine od 42 glasa.

Ukoliko takve šire podrške nema u Parlamentu, ističe, nema potrebe i da zakon ide u skupštinsku proceduru budući da se Izborni zakon tiče svih.

Prethodno su poslanici usvojili Zakona o zdravstvenoj zaštiti, te nacrte zakona o izvršenju krivičnih sankcija i o imovini i potraživanjima kojima upravlja Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS-a.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije