NSRS: Novi ustupci ruskom NjefteGazInkoru

Radiosarajevo.ba
NSRS: Novi ustupci ruskom NjefteGazInkoru

“NjefteGazInkor”, kupac naftne industrije RS-a, dobio je dodatne tri godine, beskamatno, da počnu s plaćanjem 133,3 miliona KM preuzetih poreza i doprinosa, koji im se umanjuju kroz kompenzaciju za 17,2 miliona KM.

Zauzvrat će RS dobiti nazad terminale za gorivo koje je prodala toj ruskoj komapniji. 

Uvjeti za ovaj “aranžman” osigurani su današnjim usvajanjem u Narodnoj skupštini RS-a Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima prodaje akcija preduzeća iz oblasti naftne industrije RS-a. 

Ruska kompanija je prilikom kupovine dobila povlasticu da dugove počne vraćati nakon četiri godine od kupovine, odnosno od 1. jula ove godine, ali je Vlada RS-a predložila, a Narodna skupština danas prihvatila  da im se odobri još tri godine grejs perioda. 

S danas usvojenim izmjenama i dopunama “NjefteGazInkor” će 133,3 miliona KM početi vraćati tek od 1. jula 2014., čime se produžava i krajnji period otplate s 2016. na 2019. godinu. 

Tokom današnjeg “Dana za glasanje” poslanici Narodne skupštine RS-a su usvojili i dopune Zakona o praznicima RS-a, na prijedlog poslanika SDS-a Nenada Stevandića, kojima se Pravoslavna nova godina, 14. januar, proglašava praznikom. 

Stevandić je u obrazloženju tvrdio da su u neravnopravnom položaju bili oni koji ne rade u entitetskim organima, jer je Vlada RS-a odlukama 14.januar proglašavala kao neradni dan, ali se to nije odnosilo i na zaposlene u privatnom sektoru. 

Protiv ovog zakona bili su bošnjački poslanici. 

Podršku na današnjoj sjednici dobilo je i više izmjena i dopuna zakona, među kojima o stvarnim pravima, o upravnim sporovima, o poreznom postupku, te nacrti zakona o robnim rezervama, o Sudskoj policiji RS-a.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije