NSRS: Dodik pozvao na referendum ako Inzko bude provodio svoje odluke

Radiosarajevo.ba
NSRS: Dodik pozvao na referendum ako Inzko bude provodio svoje odluke


Dodik: Javno izjašnjavanje u RS ako Inzko bude provodio svoje odluke

„Ako visoki predstavnik u BiH nastavi s pokušajima nametanja i provođenjem nepravnih akata koji se tiču 'Elektroprenosa', Narodna skupština RS-a će zakazati javno izjašnjavanje o tome“, zaključak je koji je danas predložio predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik na usvajanje entitetskom parlamentu, javlja Fena.

Također, naveo je i da se „u tom slučaju svi predstavnici RS-a povlače iz zajedničkih organa zato što ne mogu davati podršku upravljanju BiH od strane nezakonite OHR-ove vlasti i onih koji to podržavaju“.

U svom izlaganju poslanicima entitetskog parlamenta, Dodik je iznio niz oštrih primjedbi na rad visokih predstavnika u BiH i uopće postojanje OHR-a, za koji je, između ostalog, ustvrdio da je u BiH napravio protektorat.

Iznio je čitavu rekapitulaciju rada, ali i datih izjava, većine visokih predstavnika u BiH, posebno Paddyja Ashdowna, koje je kritikovao.

Za Dodika je odluka o Elektroprijenosu BiH otimanje imovine RS


Kada je u pitanju posljednja odluka Valentina Inzka oko nametanja zakona u vezi s „Elektroprenosom BiH“, Dodik je, između ostalog, rekao da su „sada otišli korak dalje - poslije otimanja nadležnosti RS-a, sada su pokušali oteti i njenu imovinu“.

Plan je, tvrdi on, da se dalje nastavi s otimanjem imovine RS-u kroz izmišljanje prvog knjiženja u korist BiH, te poručio da „nema BiH izvan dva dejtonska entiteta kojima pripada imovina u njima, s nesmetanim i neograničenim pravom korištenja imovine potrebne za rad institucija BiH“.

Uz očekivanje da će NSRS zauzeti stav o „nepravnom i nezakonitom djelovanju" visokog predstavnika, Dodik je rekao da Vlada RS-a smatra da ih treba tužiti sudovima u stranim državama, a ne Sudu BiH, „kako to velikudušno predlaže Valentin Inzko, jer zna da bi prijava bila ekspresno odbačena“.

Na kraju svog obraćanja, koje u pismenoj formi broji više od 50 stranica, entitetski premijer je rekao da je "krajnje vrijeme da BiH izađe iz protektorata i zarobljeništva OHR-a i time pokaže da je održiva i spremna da zauzme svoje mjesto u evroatlantskim integracijama“, prenijela je Fena.

Šta sadržava informacija dostavljena poslanicima NSRS?

U informaciji Vlade RS-a koja je dostavljena Narodnoj skupštini na razmatranje za današnju posebnu sjednicu ne isključuje se “ni realna mogućnost dogovora akcionara oko likvidacija kompanije ‘Elektroprenos BiH’ te formiranje sopstvenih prenosnih kompanija koje bi pokrivale prostor elektroprivrednih preduzeća”, javlja Fena.

Ističe se da je uvjet za nastavak razgovora oko uređenja odnosa u kompaniji i nastavljanje obavljanja osnovne djelatnosti za predstavnike RS-a poništenje svih odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o donošenju zakona u elektroenergetskoj oblasti, kao i naloga supervizora za Brčko Distrikt.

“Nakon poništavanja odluka stvaraju se pretpostavke za nastavak razgovora, ali uz ispunjenje minimalnih uvjeta koji RS garantuju zaštitu interesa kao manjinskog akcionara, i to: usklađivanje statuta sa sadašnjim zakonom, promjena organizacije kompanije tako da nova organizacija ima tri operativna područja u granicama bivših elektroprenosa u BiH sa sjedištima u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru, čije granice ne prelaze entitetske granice”.

Uvjeti Vlade RS

Uvjet Vlade RS-a je i, navodi se u informaciji koju će danas razmatrati entitetski parlament, da budu dvije direkcije na nivou kompanije umjesto sadašnjih pet, i to Direkciju za tehničke poslove (rad, održavanje, planiranje, razvoj i investicije) i Direkciju za finansije i administraciju (ekonomske, pravne i ostale poslove), kao i da mjesto rada za sve službe i zaposlene u naprijed navedenim direkcijama i službama bude u sjedištu kompanije u Banjoj Luci.

Vlada RS-a traži i da se osigura poštovanje odnosa u vezi s kapitalom po broju i strukturi zaposlenih u cijeloj kompaniji, uključujući i direkciju, kod planiranja i zapošljavanja radnika.

„Ukoliko ovi uvjeti ne budu ispunjeni, ostaje realna mogućnost dogovora akcionara oko likvidacija kompanije te formiranja sopstvenih prenosnih kompanija, koje bi pokrivale prostor elektroprivrednih preduzeća”, navela je, između ostalog, Vlada RS-a u informaciji za posebnu sjednicu Skupštine RS-a koja je za danas u podne sazvana na njen zahtjev, prenijela je Fena.

Vezano:
OHR: Činjenice u vezi sa 'Elektroprijenosom BiH'
Stavovi entitetskih premijera oko 'Elektroprijenosa' nisu približeni
Špirić: 'Bilo bi dobro da Inzko odustane od odluke o Elektroprijenosu'
PIC dao političarima u RS šansu da još jednom razmisle


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije