NSRS dodijelio povelju Radovanu Karadžiću

Fena
NSRS dodijelio povelju Radovanu Karadžiću
U Narodnoj skupštini RS-a danas su, bez prisustva poslanika Bošnjaka, dodijeljene povelje zaslužnim organizacijama i pojedincima.

Jedna povelja pripala i prvom predsjedniku RS-a i haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću, a priznanje je primila njegova kćerka, poslanica SDS-a Sonja Karadžić-Jovičević.

Povelja je dodijeljenja i za prvog predsjednika Narodne skupštine RS-a i haškog osuđenika Momčila Krajišnika, te dosadašnje predsjednike entitetskog parlamenta Draganu Kaliniću, Petru Đokiću, Dušanu Stojičiću i Igoru Radojičiću.

I prvi potpredsjednici RS-a Biljana Plavšić i posthumno Nikola Koljević su dobitnici priznanja.

Povelje su, između ostalog,  dobili Asocijacija „Stvaraoci RS-a“, Boračka organizacija RS-a, Misija OSCE-a u BiH...

Zahvalivši uime svih dobitnika povelje prvi predsjednik Narodne skupštine RS-a i haški osuđenik Momčilo Krajišnik je ustvrdio da su RS i Narodna skupština nastali voljom srpskog naroda, ali to ne znači da bi neko trebao biti u podređenom položaju.

"Sve je isto, samo njega nema...", naveo je, između ostalog, Krajišnik u obraćanju u Narodnoj skupštini.

Na ovom zasjedanju, povodom obilježavanja 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine RS-a, ne prisustvuju bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije „Domovina“, budući da se ovaj datum veže za osnivanje Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, 24. oktobra, 1991.godine 

Poslanik Koalicije "Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Čivić izjavio je ranije Feni da je obilježavanje tog datuma potpuno neprihvatljivo za Bošnjake, ističući da taj datum i 9. januar bošnjački narod podsjeća na sve loše što su doživjeli i stoga za njih nije prihvatljivo njihovo obilježavanje.

"Što se nas tiče, niti 9. januar niti drugi datumi koji Bošnjake podsjećaju na najstravičnije stradanje nikada neće biti prihvaćeni", dodao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije