NS: Kad se Novalić i Džindić bave namjenskom industrijom, ima posla i za Tužilaštvo

8
Radiosarajevo.ba
NS: Kad se Novalić i Džindić bave namjenskom industrijom, ima posla i za Tužilaštvo
FOTO: Radiosarajevo.ba / Forto, Džindić i Novalić

Povodom stanja u goraždanskoj firmi Unis Ginex reagovali su iz Naše stranke. 

"Kad god su se Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić bavili namjenskom industrijom, to je bilo na njenu štetu. Tu vjerovatno ima posla i za Tužilaštvo. Odavno se i premijer Novalić i resorni ministar Nermin Džindić sumnjiče da imaju direktne, privatne poslovne interese u namjenskoj industriji tako da se u slučaju Ginexa mora ispitati da li se oni njim uopšte mogu na ovaj način baviti", porčuju iz Naše stranke.

U Našoj stranci naglašavaju da u potpunosti podržavaju radnike i sindikat i pozivaju ih da prije svega gledaju kako da što snažnije zaštite svoja radna mjesta, sredstva za rad i dobit fabrike. Zato moraju insistirati da budu u potpunosti uključeni preko svojih predstavnika u pregovore koji će uslijediti i da svaki radnik bude upoznat i s najmanjim detaljem pregovora na kojem god nivou oni bili vođeni.

Detalji policijske akcije "Meta II": Pretresi na 17 lokacija, učestvuju pripadnici tri MUP-a

Detalji policijske akcije "Meta II": Pretresi na 17 lokacija, učestvuju pripadnici tri MUP-a

"Naš zastupnik u Skupštini BPK Ibrahim Delić je na terenu kao i naša vijećnica u prošlom sazivu Gradskog vijeća Goražda Aldijana Smailhodžić, koja će se i pridružiti najavljenoj prvomajskoj protestnoj šetnji za Ginex", tvrde iz Naše stranke.

Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH kaže da je nečuvena nebriga Vlade o preko 700 zaposlenih i njihovih porodica, o firmi koja drži Goražde u životu. Ona se, naglašava Pozder, ogleda prije svega u činjenici netransparentnog pristupa problemu.

Ministar Džindić smjenjuje Upravu preko Nadzornog odbora kojeg kontroliše zbog pritužbi manjinskog vlasnika kojem, navodno, Uprava ne dozvoljava pristup nekim informacijama u vezi s ugovorima, sponzorstvima i slično. Takvo obrazloženje još više stvara sumnju u cijeli slučaj. To se, također, mora ispitati. U informacije koje traži manjinski vlasnik morao bi imati uvid većinski vlasnik, tj. Vlada FBiH i lično premijer Novalić, kao i Nadzorni odbor. Kako je onda moguće da oni nisu osigurali da ih ima i manjinski vlasnik ako na njih ima pravo?

Na ovo, ali i na druga pitanja Klub zastupnika/ca NS u ZD Parlamenta FBIH će tražiti odgovore od Vlade. Prije svega tražimo jasno i argumentovano obrazloženje zahtjeva za smjenu menadžmenta te planove o budućnosti firme. Predsjednik Naše stranke Edin Forto poručio je da je nedopustivo poigravanje radnicima Ginexa. Da im se pred Prvi maj, najveći radnički praznik, nameću strahovi za egzistenciju njihovih porodica, u vrijeme neviđene inflacije.

Poručio je radnicima da se ne boje nego da se bore, a mi ćemo se boriti s njima i čestitao im Prvi maj", navodi se u saopćenju Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije