Novorođenčad u BiH i dalje bez matičnog broja

Radiosarajevo.ba
Novorođenčad u BiH i dalje bez matičnog broja

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici krajem prošle sedmice, iako je bilo predviđeno, nije razmatralo Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, koji je pripremilo Ministarstvo civilnih poslova BiH. 

U Ministarstvu civilnih poslova Feni je rečeno da, prema Poslovniku Predstavničkog doma, dva zakona koja reguliraju istu oblast ne mogu biti istovremeno u parlamentarnoj proceduri. Navedeno je da, u slučaju da prvi zakon ne dobije podršku parlamentaraca, Ministarstvo civilnih poslova će uputiti drugi propis koji je već pripremljen.

„Da ne bi napravili eventualne nejasnoće i probleme u vezi s tom poslovničkom odredbom, ministar je odlučio da se sačeka s puštanjem u proceduru zakona koji je pripremilo Ministarstvo civilnih poslova, a dok se ne vidi kakva će biti sudbina zakona koji su pripremili i uputili u parlament poslanici“, rečeno je u Ministarstvu.

Na pitanje da li je ovaj problem koji je nastao stavljanjem van snage člana 5. Zakona mogao biti riješen ranije, da građani BiH ne bi imali problem u vezi s dobijanjem jedinstvenog matičnog broja, u Ministarstvu je potvrdno odgovoreno: 

Naravno da je problem mogao biti riješen ranije. Ministarstvo civilnih poslova, odnosno Vijeće ministara je dostavilo ranije prijedlog zakona u parlament, koji je bio u potpunosti usklađen s odlukom Ustavnog suda i koji je bio u rokovima u kojima je Ustavni sud to i zahtijevao.“ 

Podsjećanja radi, od 12. februara, kada je u skladu s Rješenjem Ustavnog suda BiH prestao da važi član 5. Ovog zakona jer je proglašen neustavnim, novorođena djeca u BiH ne mogu dobiti jedinstveni matični broj.  Da bi se ovaj problem pokušao što prije riješiti, pet poslanika u Predstavničkom domu (Saša Magazinović, Senad Šepić, Mirsad Đugum, Mladen Ivanković Lijanović i Beriz Belkić) su na sjednici tog doma krajem prošle sedmice predložili razmatranje izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju po hitnom postupku. 

Međutim, to nisu podržali poslanici iz RS-a te će predloženi zakon biti razmatran u skraćenoj proceduri. 

„Neusvajanje predloženog zakona po hitnom postupku još jednom pokazuje odsustvo političke odgovornosti kada su u pitanju hitne stvari, a činjenica da djeca koja se danas rađaju ne mogu dobiti matični broj jeste stvar koja zaslužuje hitnu reakciju“, prokomentirao je za Fenu nakon sjednice Predstavničkog doma jedan od predlagača zakona Saša Magazinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije