Novo zaduženje RS-a trezorskim zapisima

Radiosarajevo.ba
Novo zaduženje RS-a trezorskim zapisima


Republika Srpska će se krajem ovog mjeseca zadužiti za novih 27 miliona konvertibilnih maraka, emisijom trezorskih zapisa. Iz Ministarstva finansija RS-a potvrdili su da Republika Srpska  emituje trezorske zapise da bi osigurala sredstava po osnovu finansiranja entitetskog budžeta u ovoj godini, javlja Fena

Planirani iznos emisije je 27 miliona KM, nominalna vrijednost trezorskog zapisa je 10.000 KM, a valutna klauzula je euro. Aukcija za trezorske zapise  bit će održana 28. marta na Banjalučkoj berzi, a datum dospijeća je 27. septembar. 

Republika Srpska, odnosno Ministarstvo finansija je dosad izvršilo devet emisija trezorskih zapisa RS-a, a od toga su četiri emisije izvršene u toku 2011., četiri u toku 2012. i jedna u ovoj godini. 

Dosad je dospjelo na naplatu šest emisija trezorskih zapisa, u ukupnom iznosu od 142,17 miliona KM. Na dan dospijeća vlasnicima su uplaćena sredstva po osnovu dospjelih zapisa i na taj način je ukupan dug po osnovu ovih šest emisija u cjelosti izmiren.

Tri emisije još nisu dospjele na plaćanje, a ukupan dug po osnovu neplaćenih zapisa iznosi 69,5 miliona KM

Zaduživanje emisijom trezorskih zapisa RS ne smije preći iznos od osam posto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj budžetskoj godini.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije