Novo suđenje optuženiku za genocid 14. februara

Radiosarajevo.ba
Novo suđenje optuženiku za genocid 14. februara

Obnovljeno suđenje Momiru Pelemišu, optuženom za genocid u Srebrenici, počet će pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine 14. februara, dogovoreno je na statusnoj konferenciji, javio je danas BIRN - Justice Report.

Za pomaganje u genocidu 36 godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH je uvažilo prijedlog odbrane i ukinulo prvostepenu presudu kojom je Pelemiš bio osuđen na 16 godina zatvora zbog pomaganja u genocidu, te donijelo odluku da se postupak obnovi.

Tužilaštvo BiH je predložilo preslušavanje iskaza sedam svjedoka, te uvid u dnevnik optuženog Pelemiša, kao ocjenu svih ostalih dokaza izvedenih pred prvostepenim vijećem. 

Tužilac Dubravko Čampara je na statusnoj konferenciji predložio da, kao svjedok na obnovljenom suđenju, bude saslušan Slavko Perić, koji je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora za pomaganje u genocidu. Odbrana se usprotivila saslušanju Perića, naglasivši da se on tokom suđenja branio šutnjom, te da bi, iako je pravosnažno osuđen, bilo povrijeđeno pravo na pravično suđenje. 


Momir Pelemiš

Pelemišu je, kao bivšem zamjeniku komandanta Prvog bataljona Zvorničke brigade, u prvostepenom postupku suđeno zajedno sa Slavkom Perićem, nekadašnjim pomoćnikom komandanta za bezbjednost u ovom bataljonu. Oni su proglašeni krivima da su pomogli u ubijanju najmanje 1.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Pilice (općina Zvornik). 

Odbrana je predložila preslušavanje iskaza 24 svjedoka i vojnog vještaka odbrane, te saslušanje dvaju novih svjedoka. Miloš Perić, branilac optuženog Pelemiša, predložio je saslušanje Dragana Todorovića i zaštićenog svjedoka Z-1, koji su ranije svjedočili u drugom postupku pred Sudom BiH. 

Optužba je zatražila da se smanji broj svjedoka čije je preslušavanje iskaza predložila odbrana, a također se usprotivila saslušanju novih svjedoka smatrajući da njihovi iskazi nisu relevantni za postupak protiv Pelemiša. 

Apelaciono vijeće, kojim predsjedava Mirko Božović, odluku o prijedlozima optužbe i odbrane saopćit će na početku suđenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije