Novo postrojavanje: Ovoga puta nisu četnici, ali nisu ništa bolji

Radiosarajevo.ba
Novo postrojavanje: Ovoga puta nisu četnici, ali nisu ništa bolji
Screenshot / Viktor Zaplatin

Vihor rata je Viktora Zaplatina vodio kroz Bosnu i Hercegovinu. Krvavi trag njegovog zločina ostao je u Višegradu, Prači, Sarajevu, Goraždu…

Viktor Zaplatin, bivši ruski plaćenik, kozački general danas je u uniformi paradirao Višegradom, bio je glavna zvijezda na obilježavanju Dana ruskih plaćenika, piše bhdijaspora.net

Kako je moguće da se ovaj opasni terorista i ruski plaćenik slobodno šepuri po Bosni i Hercegovini?

Istraživač ratnih zločina Aziz Tafro je u svojoj knjizi “Ruski i grčki plaćenici u ratu u Bosni i Hercegovini” opisao je zločine Viktora Zaplatina i drugih ruskih dobrovoljaca tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Viktor Zaplatin je svoje ruke prvi put okrvavio u ratnom sukobu u Abhaziji 1992. godine, gdje je bio komandant Kozačkog polueskadrona. Poslije ranjavanja u Abhaziji vratio se u Moskvu gdje se sastao s predstavnikom tzv. srpske opštine Višegrad koji ga je mobilisao da za novac ratuje u Republici Bosni i Hercegovini.

Sa kozacima Viktor dolazi u Višegrad gdje organizuju Prvi kozački polueskadron. Među njegovim saborcima našli su se iskusni borci koji su ratovali u Pridnjestrovlju, Nagornom Karabahu, Čečeniji. Odmah po dolasku počinje krvavi pohod Viktora Zaplatina po Višegradu. Prvo su u grupama od 10 do 15 ljudi vršili borbeno patroliranje, učestvovali u “važnim” operacijama, zauzimanju sela Tvrtkovići, napadima na Goražde. Iza njih je ostajala smrt i spaljena zemlja.

Vihor rata je Viktora Zaplatina vodio kroz Bosnu i Hercegovinu. Krvavi trag njegovog zločina ostao je u Višegradu, Prači, Sarajevu, Goraždu.

Po povratku u Rusku Federaciju Viktor Zaplatin aktivno se uključuje u kozačke paravojne foremacije gdje dobiva čin pukovnika, a ubrzo postaje i ataman Moskovskog gradskog kozačkog društva.

Viktor nikad nije prekinuo veze sa Republikom Srpskom niti aktivnosti na prostorima Bosne i Hercegovine. Na Vidovdan 28. juna 2013. godine delegacija od 6 ruskih plaćenika, bivših učesnika u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, i 15 članova porodica poginulih ruskih plaćenika posjetila je predsjednika RS-a Milorada Dodika. Svečani prijem imao je i radni karakter, riješene su penzije za porodice poginulih ruskih plaćenika i teže ranjinih pravoslavnih retorista.

Ostatak teksta pročitajte na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije