Novo hapšenje zbog otmice Ante Јelavića

Radiosarajevo.ba
Novo hapšenje zbog otmice Ante Јelavića


Pripadnici policije Federacije BiH uhasili su lice čiji su inicijali V. M. (26) iz Mostara zbog sumnje da je sa još nekim licima planirao i realizovao otmicu Ante Јelavića, koga je iz Zagreba uspio prebaciti na teritoriju BiH.

Postupajući u skladu sa naredbom Suda BiH, službenici federalne Uprave policije izvršili su pretres objekata za koje se sumnjalo da je u njima bio zatvoren Јelavić i u kojima su pronađeni tragovi, kao i sredstva kojima je izvršena njegova otmica.

V.M., koji je uhapšen u saradnji sa ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, uz službeni izvještaj predat je nadležnom Tužilaštvu na dalje postupanje.

On je osumnjičen da je počinio krivično djelo uzimanje talaca, saopšteno je iz federalne Uprave policije.

Policija iz Federacija BiH privela je ranije dvije osobe iz Mostara zbog moguće povezanosti sa otmicom Јelavića, koje su nakon kriminalističke obrade puštene.

Službenici Federalne uprave policije tokom vikenda su u saradnji sa MUP-om Hercegovačko-neretvanskog kantona, a po nalogu Suda BiH, izvršili pretres jedne kuće na prostoru opštine Prozor-Rama za koju se sumnja da je u njoj privremeno bio zatočen Јelavić.

Bivši hrvatski član Predsjedništva BiH kidnapovan je u srijedu, 8. aprila, poslijepodne ispred hotela "Internacional", koji se nalazi nedaleko od njegovog stana u Zagrebu, a u četvrtak oko 22.00 časa došao je sam u sjedište zagrebačke policije, gdje je sa njim obavljen informativni razgovor.

Јelavić tvrdi da je pobjegao otmičarima zahvaljujući njihovoj nesmotrenosti, dodavši da su ga držali na području Rame u BiH i da je riječ o pripadnicima dijela zagrebačkog kriminalnog miljea.

U BiH Јelavića čeka ponovljeno suđenje zbog malverzacija novcem iz Hrvatske preko Hercegovačke banke u periodu od 1998. do 2001. godine, a prema prvoj presudi, koju je u julu 2006. godine ukinulo žalbeno vijeće Suda BiH, osuđen je na deset godina zatvora.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije